Economia Chinei a crescut cu 4,9% în al treilea trimestru potrivit datelor guvernamentale prezentate luni, ceea ce o plasează înaintea majorității statelor lumii care se luptă cu pandemia de coronavirus, notează The Guardian.

Fabrică tehnologie Jiangsu, ChinaFoto: Zhai Huiyong/China Images/ Profimedia

Deși a fost înregistrată o creștere a PIB, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este mai mică decât anticipau analiștii în condițiile în care activitatea fabricilor a fost reluată, afacerile au revenit la normal, iar consumul a crescut din nou.

Guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, Yi Gang, declara duminică că oficialii estimau o creștere economică de 2% în acest an.

“Economia chineză rămâne rezistentă, cu un mare potențial. Anticipăm că recuperarea va continua, ceea ce va ajuta la recuperarea globală”, a mai declarat el.

Potrivit The Guardian, este de așteptat ca China să fie singura economie din G20 care va avea o creștere în acest an, în vreme ce economia globală ar urma să se contracte cu 4,4%.

Analiștii mai spun că puterea de recuperare a economiei chineze este încă incertă având în vedere dezechilibrele de dezvoltare dintre diverse regiuni, pierderea de locuri de muncă, datoria publică, dar și problemele privind comerțul, cauzate de relația tensionată cu SUA și deteriorarea relațiilor cu alți parteneri comerciali.