În București, rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la 14 zile, a fost calculată de Direcția de Sănătate Publică folosind numărul de infecții raportat, dar fără a lua în calcul cazurile din focare, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Coronavirus RomaniaFoto: Lutcanu Iuliana / IPA / PA Images / Profimedia

”Din datele pe care le-am primit, numărul de cazuri pozitive în ultimele 14 zile la care a fost realizată raportarea DSP este de 6.040 (fără focare), raportat la populația comunicată de Direcția pentru Evidența Persoanelor de 2.196.979. Numărul cazurilor din focare a fost de 552”, precizează GCS.

Sâmbătă, pentru București, a fost raportat un indice de 2,75 cazuri la mia de locuitori în 14 zile, după ce vineri fusese anunțat unul de 2,81, iar joi unul de 2,89.

GCS spune că nu el efectuează aceste calcule, ci doar le comunică centralizat, pe baza datelor primite:

”Ele sunt realizate de fiecare DSP în parte. Sunt 2 referințe diferite (cazurile raportate ca fiind pozitive până la data transmiterii buletinului / cazurile înregistrate ca fiind pozitive în funcție de data prelucrării testului, cele în funcție de care se calculează rata de incidență). Metodologia DSP se raportează la cea de-a doua referință, adică la cazurile pozitivate de la momentul înregistrării în aplicație, din care se scad cazurile înregistrate în focare, și se raportează la populația înregistrată conform Direcției pentru Evidența Persoanelor”.

-------------

Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile și noile restricții stabilite de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Noile măsuri prevăd obligativitatea purtării măștii în spații deschise, dacă rata de infectare este mai mare de 3 la mie. Tot la o astfel de incidență, restaurantele și cafenelele se închid.

În maximum 48 de ore de la atingerea acestei rate de infectare, comitetele judeţene/municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă constată situația, iar măsurile intră în aplicare automat.

Măsurile adoptate de Guvern, pe scurt:

  • Până la 3 la mie incidență, masca este purtată obligatoriu în spații aglomerate și la 50 m de școli.
  • De la 3 la mie incidență, masca este obligatorie în toate spațiile deschise.
  • De la 0 la 1,5 la mie incidență, restaurantele, cafenelele vor funcționa cu 50% capacitate.
  • La incidență între 1,5 si 3, restaurantele vor funcționa cu 30% capacitate.
  • De la incidență peste 3 la mie, restaurantele vor fi închise.
  • A rămas obligativitatea testării personalului din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență, o dată pe săptămână.
  • Evenimentele private rămân interzise pe plan național.
  • Referința va fi la cifrele de la evidenta populației, care se actualizează săptămânal.