Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, va avea luni, la Washington, "consultări politice" cu secretarul de stat american Mike Pompeo, în cadrul vizitei pe care o va face în Statele Unite, în perioada 19-20 octombrie, la invitația omologului său american. Potrivit Ministerului român de Externe, discuțiile vor viza cooperarea bilaterală în domeniul politic, militar, energetic și economic, inclusiv proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

Bogdan AurescuFoto: Inquam Photos via Digi24.ro
  • "Organizată în contextul celebrării, în 2020, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și SUA, vizita reprezintă un bun prilej pentru reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic, precum și pentru evaluarea stadiului și prioritizarea proiectelor de interes comun, reflectând angajamentul solid al celor două țări pentru extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic.
  • Discuțiile dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Pompeo vor viza cooperarea bilaterală în domeniul politic, militar, energetic și economic, inclusiv proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări", a transmis sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, Aurescu va ridica în discuțiile cu secretarul de stat Mike Pompeo "obiectivul de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver". De asemenea, vor fi abordate evoluțiile regionale, cu accent pe regiunea Mării Negre și securitatea pe Flancul Estic al NATO, precum și alte teme de interes de pe agenda internațională.

  • "Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii ocupă un loc central, fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali ai arhitecturii politicii externe și de securitate a țării noastre, iar dezvoltarea și aprofundarea acestuia, în toate dimensiunile sale, constituie obiective asumate la cel mai înalt nivel.
  • Cu prilejul consultărilor pe care le voi avea cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, vom evalua pragmatic stadiul Parteneriatul Strategic, pornind de la obiectivele concrete stabilite prin Declarația Comună a Președinților României și SUA, din 20 august 2019, adoptată cu ocazia vizitei la Washington a președintelui Klaus Iohannis, și care, prin efortul nostru comun, angajament solid și voință politică, au fost în bună măsură realizate.
  • Totodată, vom prioritiza principalele proiecte de interes comun aflate pe agendă, inclusiv în vederea pregătirii structurate a celei de-a 7-a reuniuni a Dialogului Strategic România-SUA, planificată pentru anul viitor, când vom celebra 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu înainte de vizită.

Vizita va mai include întrevederi cu alți oficiali americani, precum și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri americane. Vizita șefului diplomației române fusese programată inițial pentru începutul lunii aprilie, fiind amânată din cauza evoluțiilor legate de pandemia de COVID-19.