Cum justifică fostul șef de la Combaterea Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, falsificarea diplomei de Bacalaureat: „Am avut un moment de scăpare în viaţa mea”

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2020, 19:42 Actualitate | Esenţial


Laurentiu Baranga
Foto: Hotnews
Fostul şef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, acuzat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat, şi-a recunoscut faptele şi le-a declarat anchetatorilor că a avut „un moment de scăpare în viaţa sa”, când a luat o decizie „neinspirată”, relatează Agerpres.

La sfârşitul săptămânii trecute, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă a lui Laurenţiu Baranga şi a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile în dosarul în care este acuzat de înşelăciune.

Magistratul care a luat această decizie a apreciat faptul că Baranga „a avut o atitudine procesuală sinceră, a recunoscut şi regretat în faţa organelor judiciare comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, declaraţiile acestuia coroborându-se cu celelalte probe administrate în cauză”.

Laurenţiu Baranga nu a dorit să fie audiat în instanţă, însă, în motivarea deciziei, judecătorul a inserat un scurt fragment din declaraţia dată de fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor în faţa procurorilor.

„Cu privire la acuzaţiile aduse, declar faptul că a existat un moment în viaţa mea, când am avut un moment de scăpare, luând o decizie neinspirată, constând în aceea că, prin intermediul unei persoane, al cărei nume nu mi-l amintesc, am reuşit să obţin o diplomă de Bacalaureat din care să rezulte că am urmat cursurile liceale şi am obţinut diploma de Bacalaureat. Menţionez că acea persoană m-a asigurat de faptul că obţinerea diplomei de Bacalaureat va fi legală, întrucât urmasem cursurile liceale de 2 ani şi o şcoală profesională. Nu am urmat cursuri liceale de 4 ani la liceul (...), aşa cum reiese din diploma aflată la dosarul cauzei. Nu am dorit să induc în eroare instituţiile de învăţământ cu care am avut relaţii contractuale, deoarece celelalte diplome dobândite ulterior sunt obţinute pe merit. De asemenea, sunt de acord să fac toate demersurile necesare pentru a acoperi prejudiciul cauzat în cauză”, le-a spus Baranga procurorilor.

Judecătorul a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă, motivând că o astfel de măsură ar fi prea severă.

„Constatăm că inculpatul a avut o conduită procesuală sinceră, a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina, cel puţin sub aspectul elementelor esenţiale ale situaţiei de fapt reţinute prin referat, şi-a exprimat regretul faţă de prejudiciul de imagine adus instituţiilor angajatoare, şi-a manifestat intenţia de a face toate demersurile necesare pentru a acoperi prejudiciul produs în cauză, iar din actele dosarului nu rezultă niciun indiciu că inculpatul ar exercita presiuni asupra persoanelor vătămate sau ar încerca să realizeze o înţelegere frauduloasă cu acestea şi nici că ar urmări să se sustragă de la urmărirea penală”, spune magistratul.

De asemenea, judecătorul afirmă că Laurenţiu Baranga şi-a înaintat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu câteva zile înainte de a fi pus sub acuzare, „aspect de natură a contura atitudinea de regret a inculpatului, de protejare a imaginii instituţiilor angajatoare şi de colaborare cu organele judiciare”.

Laurenţiu Baranga a fost numit la începutul lunii septembrie la conducerea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, el demisionând pe 8 octombrie din această funcţie.

Potrivit CV-ului postat pe internet, Baranga şi-a luat diploma de Bacalaureat în anul 1999, la vârsta de 32 de ani, fiind absolvent al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonid” din Bucureşti, apoi la vârsta de 41 de ani a absolvit Facultatea de Management - Universitatea Ecologică Bucureşti, iar la vârsta de 44 de ani devine doctor în management la Universitatea Valahia din Târgovişte.

Baranga a mai trecut în CV că a urmat cursurile mai multor instituţii de învăţământ, obţinând numeroase titluri şi diplome: mediator, evaluator de competenţe profesionale, studii postuniversitare la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, cursant la Colegiul Naţional de Apărare, membru în ARACIS, asistent universitar doctorand şi lector universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” - Facultatea de Ştiinţe Economice, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie - Alexandria.

De asemenea, Baranga susţine că, din anul 2009 până în septembrie 2020, a fost pe rând consilier, adjunct şef de serviciu şi director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Pe de altă parte, Oficiul a transmis că Baranga nu a îndeplinit „niciodată şi sub nicio formă” calitatea de adjunct al conducătorului ORNISS, iar contractul său individual de muncă a fost suspendat în 2016.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5590 vizualizari

 • +23 (23 voturi)    
  sincer nu mi aduc aminte (Vineri, 16 octombrie 2020, 19:45)

  fghr [utilizator]

  numele persoanei care mi a completat diploma de bac , mi a zis ca e legala bla bla bla

  adica imi aduc aminte o figura de om dar e in ceata totala...

  sunt sincer stimate judecator
  • +4 (4 voturi)    
   Am avut un moment de ratacire care a durat (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 6:46)

   IarbaVerdeDeAcasa [utilizator] i-a raspuns lui fghr

   Cati oameni sanatosi la cap si muncitori se pot gandi macar sa-si falsifice diploma de bac?

   Asta e din pacate un crampei din cei care ne conduc de zeci de ani.

   Eu zic sa nu mai asteptam zeci de ani sa-i schimbam, eu zic sa-i schimbam repede daca nu fac ce au promis, la 4 ani, caci din pacate mai repede nu se poate. Numai asa poate poate avem noroc sa dam peste oameni care macar nu fura in ultimul hal, altfel Romania are bani.
 • +8 (8 voturi)    
  Exista sistemul de falsificare a diplomelor (Vineri, 16 octombrie 2020, 19:51)

  emil bobu [utilizator]

  si functioneaza perfect. Numai prosti in functii publice de top.

  De ce tolereaza romanii asa ceva?
  • -1 (1 vot)    
   ..... (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 4:37)

   Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Cinde i-a intrebat pe romani daca tolrezeaza sau nu. Orban care a spus ca "ne-a pacalit" (pe romani) dar lui i-a prezentat demisia (doar asta dorea el, primul ministru)?
 • +8 (8 voturi)    
  Dar daca ala de la rachete nucleare... (Vineri, 16 octombrie 2020, 19:52)

  Mihail. [utilizator]

  ...are si el o scapare?!
 • +9 (9 voturi)    
  doi tampiti... (Vineri, 16 octombrie 2020, 19:58)

  sile1 [utilizator]

  ....sau mafioti din aceeasi gasca,Baranga si si judecatorul !

  Auzi la judecator...la impresionat " conduita procesuala sincera " a unui individ care,daca n-ar fi fost prins cu matza-n sac, ar fi uitat sa mai fie sincer inca 50 de ani de acum inainte.

  Doamne ,e plina tara de terchea-berchea ajunsi in functii inalte !
  .
 • 0 (2 voturi)    
  Baranga, un nume pe care l-am mai auzit! (Vineri, 16 octombrie 2020, 20:14)

  Nyk1 [utilizator]

  Este vorba de Aurel Baranga, autorul textului primului imn republican al României, „Zdrobite Cătușe”:

  https://www.youtube.com/watch?v=TAI7CvACbxM
  • +1 (1 vot)    
   Ești cinic ... (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 13:56)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Ce legătura are scriitorul Aurel Baranga cu impostorul Baramga. Mi-a trecut si mie prin angoasele nopții ca cineva ar pute face legătura cu scriitorul.
   Si iacătă! Ce era de demonstrat s-a demonstrat!
   Sa auzim numai de bine.
 • +9 (9 voturi)    
  e f nasol (Vineri, 16 octombrie 2020, 20:38)

  Coco Whistle [utilizator]

  acei judecatori trebuiesc inchisi si ei, 10 ori pedeapsa cumulata ptr inselaciune, frauda, fals in acte, etc. aia nu sint judecatori, punct. la inchisoare cu astfel de panarame.
 • +8 (8 voturi)    
  noaptea mintii (Vineri, 16 octombrie 2020, 20:39)

  ras-putin [utilizator]

  "deoarece celelalte diplome dobandite ulterior sunt obtinute pe merit"
 • +9 (9 voturi)    
  Dupa zece beri (Vineri, 16 octombrie 2020, 21:32)

  ipolitic [utilizator]

  si blocat in lift de cateva ore, un moment de scapare e de inteles. Falsificarea unui act sau acceptarea unor foloase necuvenite obtinute printr-un act falsificat e mult mai mult. Daca se intampla la varsta de 32 de ani, inseamna ca asta te caracterizeaza si devine necesara aplicarea unei corectii.
 • +9 (9 voturi)    
  Moment de ratacire... (Vineri, 16 octombrie 2020, 21:46)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  care a durat vreo 20 de ani. Nu te-ai intrebat nicicand daca bacalaureatul nu presupune preyenta fiyica la eamen, si obtinerea unei note de trecere? Sau momentul de ratacire a inceput inca din timpul liceului, de nu mai stii cand trebuia sa dai bacalaureatul?

  Nici macar atunci cand, tot pe baza diplomei obtinute intr-un moment de ratacire, ai continuat sa aduni diplome dupa diplome (nu vreau sa stiu cum...), nu ti-ai pus problema ce e cu acel bacalaureat?

  Ar trebui ca judecatorii sa te condamne si sa aiba un moment de ratacire, uitand sa mai dea o data in care sa iesi din puscarie... tot asa, la modul sincer
 • +7 (7 voturi)    
  doi covidioti.. (Vineri, 16 octombrie 2020, 21:47)

  sile1 [utilizator]

  ....sau mafioti din aceeasi gasca,Baranga si si judecatorul !

  Auzi la judecator...la impresionat " conduita procesuala sincera " a unui individ care,daca n-ar fi fost prins cu matza-n sac, ar fi uitat sa mai fie sincer inca 50 de ani de acum inainte.

  Doamne ,e plina tara de terchea-berchea ajunsi in functii inalte !
 • +2 (2 voturi)    
  De ce NU... (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 3:39)

  isus si hristos [utilizator]

  ...<<şi-a recunoscut faptele şi le-a declarat anchetatorilor că a avut „un moment de scăpare în viaţa sa”>>, inainte sa ocupe functiile, pe care le-a avut?!
 • +4 (4 voturi)    
  "conduită procesuală sinceră" - gretos (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 7:42)

  blacksheep [utilizator]

  Ar fi bine sa il cunoastem pe acest magistrat cu nume si prenume, poate chiar sa fie verificat CV-ul dumnealui.
  Toleranta de care da dovada fata de un infractor care minte cu nerusinare ne poate duce cu gandul ca si domnia sa este de acord cu falsificarea diplomelor sau chiar personal are cateva diplome falsificate.
  Ce tupeu, "celelalte diplome dobândite ulterior sunt obţinute pe merit". Nu esti capabil sa urmezi cursurile unui liceu, ce sa mai vorbim de BAC dar absolvirea de facultati, masterat, doctorat este floare la ureche.
  Motivarea domnului judecator ar trebui sa duca la excluderea lui din magistratura.
  Aceasta motivare o consider o pata pe obrazul justitiei din Romania. Sigur cu un asemenea judecator pedepsele vor fi minime si cu suspendare.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu trageti in PIANIST !!!! (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 18:16)

  relu59 [utilizator]

  Ce știm ?

  **** iunie 2016 - O Instanța românească i-a desființat lui Baranga, nu mai puțin de 19 diplomele – bac, licență, doctorat, foi matricole, certificate + copii legalizate.
  **** ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat ), unde acesta a lucrat, i-a suspendat contractul în perioada octombrie 2016 – septembrie 2019, iar de la 1 octombrie 2019 contractul cu el a încetat cu totul. Ca să fii angajat la stat îți trebuie cel puțin diplomă de bacalaureat – de ce, atunci, l-a ținut încă trei ani cu contractul suspendat, în loc să i-l întrerupă cu totul?
  **** în 2017 - 2020, deși avea toate diplomele de studii desființate:
  - promovează profesor universitar la Universitatea „Valahia” Târgoviște,
  - promovează coordonator de doctorate la USAMV (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară ) unde rector, este însuși șeful CNR (Consiliului Național al Rectorilor), fost ministru al Educației și, vicepreședinte al PNL
  - CNATDCU i-a girat dosarul de abilitare pentru conducerea de doctorate
  - ARACIS l-a păstrat drept evaluator al calității învățământului superior
  - ARACIS l-a păstrat drept evaluator al calității învățământului superior
  - Cu semnătura Primului-Ministru – Ludovic Orban, devine ȘEF la ONPCSP (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spălării Banilor ) !!!!!

  Ce răspunsuri am primit ?

  Relevante, sunt două declarații făcute zilele astea de doi decidenți-cheie; doi oameni care nu se pot plânge că n-au pârghii – ba chiar sunt plătiți din bani publici pentru a da răspunsuri:
  - „Cum a ajuns Baranga la USAMV?”, Vicepreședinte PNL - Sorin Câmpeanu : „Greu de spus, greu de spus. Nu știu să răspund și nici nu știu ce importanță are cine a avut ideea asta magistrală”;
  - „Cum a ajuns Baranga la ONPCSB?”, Prim-Ministru, Președinte PNL : „E treaba lui [Baranga] că ne-a păcălit. Ieri am avut demisia pe masă. Și-a dat demisia, nu mai este președinte”,
  - „Cum a ajuns Baranga la arestat la domiciliu ?” – IATA DE CE !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by