Premierul Ludovic Orban a avut, vineri, o convorbire telefonică cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki. În cadrul discuției, a fost evocată perspectiva foarte bună oferită de viitoarea ședință comună de guvern româno-polonă, care va fi organizată de Polonia, de îndată ce condițiile epidemiologice o vor permite. Cu acel prilej, cei doi premieri vor agrea Planul de Acțiune pentru perioada 2021 – 2025, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral, informează Guvernul.

Ludovic OrbanFoto: Guvernul Romaniei

Cei doi oficiali au salutat nivelul excelent al cooperării bilaterale subsumate Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia și au reiterat disponibilitatea și dorința comune de a acționa, în continuare, pentru aprofundarea acesteia, în toate domeniile de interes reciproc.

O atenție aparte va fi acordată interacțiunii și coordonării strânse din cadrul UE și NATO, respectiv al formatelor regionale de cooperare la care cele două state participă, cu precădere în anticiparea apropiatei reuniuni la vârf a Inițiativei celor Trei Mări.

Reamintim că săptămâna viitoare vor avea loc Summitul Virtual și Forumul Web al Inițiativei celor Trei Mări, organizate de Estonia în format de videoconferință. Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, sunt așteptate progrese în implementarea listei de proiecte de interconectare prioritare agreată la Summitul de la București, care a fost completată ulterior, precum și în ceea ce privește funcționarea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, în care România, prin EximBank, și Polonia, prin Banca de Dezvoltare (BGK), sunt state fondatoare. Cu prilejul Summitului va fi lansat și un raport privind conectivitatea inteligentă.