Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o acțiune de documentare la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989 (SSRML), unde a descoperit o serie de lucruri incredibile. De la acordarea gratuită a unor abonamente de metrou, în orașe fără metrou, până la acordarea de certificate de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite" și la 30 de ani de la Revoluție. Unor persoane le-au fost eliberate certificate de revoluționari chiar dacă au fost colaboratori ai Securității. Anul trecut, la 30 de ani de la Revoluție, au fost înmânate brevete unor persoane publice, prin contrafacerea modelului prezidențial.

Revolutia 21 decembrie 1989Foto: Agerpres

Foarte grav este că nici măcar nu se știe câți "revoluționari" sunt exact, deoarece nu există o bază de date. Se estimează un număr de 17.000, însă nu este sigur.

În anul 2019, SSRML a emis și a înmânat mai multor persoane ce dețin funcții publice, atât din România cât și de peste hotare, BREVETE însoțite de medalii prin care a fost conferit ORDINUL „Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – 30 ani în democrație”. Deși au formatul și conținutul identic cu al brevetelor prin care a fost conferit Ordinul Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, semnate de Președintele României, brevetele înmânate de SSRML au fost întocmite prin contrafacerea modelului prezidențial și au fost semnate de către șeful SSRML, Laurențiu Florian COCA (secretar de stat în perioada 12.11.2018 – 18.11.2019), cu încălcarea prevederilor legale.

  • Constatările Corpului de Control

SSRML nu deține o bază de date actualizată a beneficiarilor Legii nr. 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, cu modificările și completările ulterioare, și a drepturilor distribuite acestora, implicit a drepturilor de transport gratuit.

În anii 2005 și 2017, SSRML a achiziționat și plătit din fonduri publice, aplicații informatice specializate în gestionarea și actualizarea bazelor de date a beneficiarilor Legii nr. 341/2004, dar acestea nu au fost utilizate.

Deși a avut la dispoziție aplicațiile informatice specializate, precum și date și informaţii transmise în baza protocoalelor de colaborare de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (DEPABD) şi Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), acestea nu au fost valorificate.

În anii 2018 și 2019, s-a incercat inventarierea certificatelor de revoluționar tipărite, recepționate, distribuite, returnate, anulate sau aflate în stoc și a mătcilor certificatelor de revoluționar eliberate, dar operațiunea a rămas nefinalizată până în prezent.

Necesarul de drepturi de transport gratuit pentru beneficiari nu a fost stabilit conform procedurilor operaționale, prin raportare la o bază de date actualizată. Așa s-a ajuns în anii 2014 - 2016, la tipărirea și plata unui numar de bilete CFR și cartele METROREX mai mare decât numărul total al beneficiarilor înregistrați.

S-au distribuit de către SSRML cartele de metrou către toți beneficiarii, indiferent de mijloacele de transport existente în localitatea de domiciliu/reședință și eliberarea nenominală a acestora, a creat condiții pentru posibile valorificări de către persoane neîndreptățite legal, fapt sesizat în repetate rânduri de către revoluționari.

În anul 2016, SSRML a plătit și/sau „distribuit” bilete CFR și cartele METROREX gratuite, sub semnătură, inclusiv către beneficiari decedați.

Deși instanțele de judecată au constatat, pentru foarte multe persoane, calitatea de colaborator sau de lucrător al Securității ca poliție politică, SSRML fiind informat despre aceasta, persoanele respective sunt în continuare beneficiare ale drepturilor prevăzute de Legea nr. 341/2004, SSRML nefinalizând demersurile de anulare a certificatelor și de retragere a titlurilor, pentru multe persoane nefiind nici măcar începute aceste demersuri.

Întreaga procedură privind verificarea calității de colaborator sau lucrător al Securității este una greoaie, ce durează perioade mari de timp, fapt ce conduce la ineficiența acestui demers. Astfel, de la momentul solicitării verificării și până la primirea rezultatelor și demararea procedurii de anulare a ceritificatelor și de retragere a titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, au trecut, în mai multe cazuri, peste 15 ani.

Echipa de control a constatat însă și cazuri în care, în aproximativ 3 ani de la solicitarea verificării, SSRML a primit rezultatele de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și a finalizat procedura de anulare a certificatelor și de retragere a titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989. Deși pentru persoanele în cauză, procedura a fost finalizată încă din perioada 2010 – 2011, acestea figurează în continuare în baza de date a SSRML, ca beneficiari ai Legii nr. 341/2004, fapt relevant pentru modul defectuos în care instituția controlată gestionează și actualizează baza de date.

În perioadele în care domnul Octav BJOZA, Subsecretar de stat, a exercitat atribuţiile Secretarului de stat al SSRML, Comisia constituită conform dispozițiilor art. 49 din HG nr. 1412/2004, cu modificările și completările ulterioare (Comisia art. 49), nu și-a desfășurat activitatea, deși entitatea controlată a fost înștiințată despre calitatea de lucrător/colaborator al Securității ca poliție politică, pentru mai mulți beneficiari înregistrați ai Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru mai mulți beneficiari despre care fusese înștiințat cu privire la calitatea de lucrător sau colaborator al Securității ca poliție politică, SSRML nu numai că nu le-a anulat certificatele, ci le-a eliberat noul certificat, cel pentru Luptător cu Rol Determinant (LRD).

Prin pasivitatea, neglijența dar și dezorganizarea prezentată de-a lungul timpului de către aparatul de lucru al SSRML, manifestată prin:

● inițierea, în multe cazuri, cu întârzieri semnificative, a demersurilor privind anularea certificatelor și retragerea titlului pentru persoanele dovedite ca fiind lucrători sau colaboratori ai Securității;

● neurmărirea situației solicitărilor către Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD 1989), implicit a soluțiilor date de aceasta;

● nefinalizarea procedurilor de anulare a certificatelor și de retragere a titlurilor și implicit a drepturilor prevăzute de Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, acordate necuvenit, prin care s-a prejudiciat grav bugetul de stat. De asemenea, prin cele prezentate anterior, s-a creat și un prejudiciu de imagine revoluționarilor și instituției înființate special să le administreze drepturile.

Lista finală a persoanelor cărora le-au fost eliberate certificatele doveditoare preschimbate, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 467 bis din 07 iulie 2010, cuprinde o serie de „erori”, respectiv:

● persoane publicate cu alt titlu,

● persoane publicate fără certificat tipărit,

● persoane publicate, deși au fost respinse de CPRD 1989,

● persoane publicate, neavizate de CPRD 1989, nefiind propuse de SSRML pentru acordarea avizului,

● persoane publicate cu date de identificare eronate,

● persoane menționate de două ori în lista finală din Monitorul Oficial,

● persoane cărora, prin decret prezidențial, li se retrăsese titlul.

SSRML a emis certificat preschimbat unei persoane, al cărei certificat prezentat în vederea preschimbării nu corespunde cu datele din evidența sa.

Persoane care au deținut calitatea onorifică de Participant la Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, după aproape 30 de ani, au solicitat și li s-a emis certificat de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite.

SSRML a emis certificate preschimbate unor persoane condamnate în legătură cu drepturile acordate de Legea nr. 341/2004 contrar prevederilor art. 3 alin. (6) din același act normativ.

Persoane care nu și-au preschimbat certificatul, ca urmare a retragerii cererii în cursul procedurii administrative de preschimbare, și care, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, și-au pierdut calitatea deținută anterior, figurează în continuare în situația SSRML a beneficiarilor.

Comisiile constituite în temeiul art. 9² din Legea nr. 341/2004, în scopul soluționării cererilor de eliberare a noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, au avut o abordare diferită în raport de deciziile de admitere a contestațiilor adoptate de CPRD 1989, în contextul în care dispozițiile legale incidente nu prevăd ca SSRML, în urma reanalizării documentației, să adopte o nouă decizie, astfel cum este precizat în cazul preschimbării certificatelor.

În prezent, pe rolul instanțelor de judecată sunt inregistrate 350 de dosare unde SSRML este pârât, în care se solicită acordarea calității de Luptător cu Rol Determinant.

Nerespectarea procedurilor legale privind aprobarea cererilor pentru preschimbarea certificatului și pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, nerespectarea hotărârilor judecătorești care confirmau soluția inițială de respingere a cererii de către Comisia desemnată în cadrul SSRML, schimbarea nejustificată a deciziilor acestor comisii, preschimbarea unor certificate în baza unor duplicate ce nu corespund cu datele din evidențele SSRML, duplicate anulate ulterior de instanțele judecătorești, emiterea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, unor persoane constatate de instanțele de judecată ca lucrători sau colaboratori ai Securității, ca poliție politică, deși fuse înștiințată despre aceasta, precum și neactualizarea evidenței beneficiarilor Legii nr. 341/2004 cu privire la persoanele care și-au pierdut calitatea de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, dovedesc dezorganizarea existentă la nivelul SSRML precum și încălcarea repetată a dispozițiilor legale.

Deși prin Decizia civilă nr. 151/2019, pronunțată în dosarul 431/59/2016** de Curtea de Apel Timișoara, a fost anulat certificatul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător Rănit, seria LRT-O NR. 00002, emis pe numele M.O., demersurile privind punerea în executare a hotărârii judecătorești nu au fost finalizate. Cazul acestuia nu a fost analizat de Comisia art. 49, nefiind emisă decizie de anulare a certificatului. M.O. figurează în continuare în evidența SSRML, ca beneficiar al Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.

În interiorul SSRML există o stare tensionată, conflictuală, perpetuată în timp, constatată și menționată și în Raportul CCPM nr. 1272/69/10.12.2018, stare care a afectat atât activitatea și bugetul instituției, cât și imaginea publică a acesteia.

Nerespectarea atribuțiilor stabilite prin dispoziții legale, referitoare la obligația implementării și gestionării la nivelul instituției a unei baze de date care să cuprindă o evidență actualizată a tuturor beneficiarilor Legii nr. 341/2004 a creat o vulnerabilitate a SSRML, în sensul dependenței acesteia de o singură persoană (care actualiza și gestiona această evidență), aspect constatat în perioada decembrie 2016-februarie 2017, după dispunerea măsurii arestării preventive a mai multor demnitari și funcționari din cadrul SSRML, când instituția nu a mai deținut nicio bază de date referitoare la beneficiarii legii.

Lipsa la nivelul SSRML a unei evidențe operative actualizate a revoluționarilor, coroborată cu o verificare superficială a documentelor transmise ulterior instituțiilor implicate în aplicarea prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, a condus la înaintarea către Președintele României, în vederea emiterii decretului și publicării în Monitorul Oficial a propunerilor de atribuire a titlurilor de Luptător cu Rol Determinant, pentru persoane cărora deja li se atribuise titlul.

În anul 2019, SSRML a emis și a înmânat mai multor persoane ce dețin funcții publice, atât din România cât și de peste hotare, BREVETE însoțite de medalii prin care a fost conferit ORDINUL „Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – 30 ani în democrație”. Deși au formatul și conținutul identic cu al brevetelor prin care a fost conferit Ordinul Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, semnate de Președintele României, brevetele înmânate de SSRML au fost întocmite prin contrafacerea modelului prezidențial și au fost semnate de către șeful SSRML, Laurențiu Florian COCA (secretar de stat în perioada 12.11.2018 – 18.11.2019), cu încălcarea prevederilor legale.

Deși SSRML și-a propus să identifice cauzele ce au condus la aplicarea de amenzi judiciare, de către instanțele judecătorești, secretarilor de stat, șefi ai SSRML, conducătorul instituției domnul Laurențiu Florian COCA emițând în acest sens Ordinul 183/06.11.2019 privind constituirea unei comisii de cercetare administrativă pentru stabilirea cauzelor ce au condus la aplicarea de amenzi judiciare, de către instanțele judecătorești, secretarilor de stat, șefi ai SSRML, în data de 03.12.2019, Octav BJOZA, Subsecretar de stat ce exercita atribuțiile șefului SSRML, a emis Ordinul nr. 213 privind revocarea Ordinului nr. 183/06.11.2019, astfel încât Comisia constituită în baza ordinului emise de domnul Laurențiu Florian COCA, și-a încetat activitatea, fară îndeplinirea scopului pentru care a fost constituită.

SSRML nu a anulat certificatele pentru 5 persoane condamnate penal în luna iunie 2018, în legătură cu drepturile beneficiarilor Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, acestea beneficiind în continuare de drepturile conferite de Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, contrar prevederilor art. 3 alin. (6) din respectivul act normativ.

Vezi documentul Corpului de Control pentru mai multe amănunte și propunerile referitoare la remedierea acestor nereguli.