Uniunea Europeană a decis joi impunerea de sancțiuni pentru șase persoane și o entitate despre care se crede că a fost implicată în otrăvirea lui Alexei Navalnîi, opozantul președintelui rus Vladimir Putin. Persoanele sancționate sunt înalți demnitari ruși, printre ei figurând și un ministru adjunct și un șef adjunct din stafful președintelui Vladimir Putin.

Comisia EuropeanaFoto: Comisia Europeana

Andrei Yarin, șeful departamentului politic al președinției, Sergei Kiriyenko, prim-adjunctul cancelariei lui Vladimir Putin, Sergei Menyaylo, trimisul special al lui Putin în Serbia, Alexander Bortnikov, directorul serviciului federal de securitate al Rusiei și doi adjuncți ai ministerului apărării sunt vizați de sancțiuni, potrivit Reuters.

Institutul de stat pentru Cercetare Științifică în domeniul chimiei organice și al tehnologiei este și el pe lista de sancțiuni. Această instituție se ocupă cu distrugerea stocurilor de arme chimice datând din era sovietică, potrivit euronews.

UE a argumentat că otrăvirea lui Navalnîi cu agentul Noviciok a fost posibilă doar în condițiile în care Institutul a eșuat în distrugerea stocurilor rămase.

Într-un dosar separat, omul de afaceri Evgeny Prigozhin, care a fost acuzat pentru amestecul în alegerile prezidențiale americane din 2016, a fost și el sancționat pentru încălcarea embargoului impus de ONU în ceea ce privește traficul cu arme în Libia.

Sancțiunile presupun interdicția de călătorie în spațiul UE și înghețarea conturilor și a averii.

Moscova neagă orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi.

Miniștrii de externe ai UE conveniseră luni asupra principiului sancțiunii și acum nu mai rămâne decât să fie finalizate, "pe baza propunerilor făcute de Franța și Germania și a probelor reunite".

"Toată lumea a acceptat", a subliniat șeful diplomației europene Josep Borrell, la finalul reuniunii organizate la Luxemburg. Sancțiunile constau în interdicția de a călători în UE și în înghețarea averilor.

În total, șapte nume se vor adăuga la lista existentă creată în 2018 pentru a sancționa utilizarea armelor chimice în Siria. Această listă conține deja 8 nume, printre care 4 ruși, și un centru de cercetare din Siria.

Organizația pentru interzicerea armelor chimice a confirmat că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, o substanță concepută de specialiștii sovietici în scopuri militare.

Pe 20 august, liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost internat de urgență într-un spital din Siberia, existând suspiciunea că a fost otrăvit. Activistul anticorupție, una dintre cele mai puternice voci critice la adresa președintelui Vladimir Putin, a început să se simtă rău în timpul unui zbor, astfel încât avionul în care se afla a fost nevoit să aterizeze de urgență la Omsk.

Ulterior, el a fost transferat într-un spital din Berlin, unde a fost confirmată otrăvirea cu agentul Noviciok.

Articol actualizat