Un nou decret privind înăsprirea condițiilor stării de urgență a fost emis de premierul din Thailanda, cu scopul de a interzice protestele care zguduie țara de câteva săptămâni. Decizia a fost luată după ce manifestanții pro-democrație au salutat convoiul oficial al regelui prin ridicarea celor trei degete, salut preluat din serialul ”Hunger Games” ce a devenit simbolul mișcării anti-guvernamentale.

proteste in thailanda (twitter)Foto: Hotnews

Lideri ai mișcării de protest care cer demisia premierului și reformarea constituției, acuzând monarhia că este anti-democratică, au fost arestați, scrie The Guardian.

În același timp, ca urmare a ordinului privind starea de urgență, publicarea știrilor care ar putea aduce atingere securității naționale a fost interzisă.

Thailanda se afla deja în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus, însă premierul a emis un nou decret, în timp ce poliția a arestat peste 20 de persoane.

Potrivit noului decret, adunările mai mari de 5 persoane sunt interzise.

Miercuri, în centrul capitalei Bangkok, convoiul Regelui Maha Vajiralongkorn, a fost blocat de mulțimea de manifestanți care i-au arătat salutul din Hunger Games.

În ciuda decretului, protestatarii au spus că vor continua să iasă în stradă pentru a cere demisia premierului Prayuth Chan-ocha și reformarea constituției.