Reprezentanţii Jandarmeriei au explicat, miercuri seară, că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine s-a evitat o escaladare a violenţei la manifestările religioase de la Iaşi. De asemenea, miercuri seară, pelerinilor din afara localităţii li s-a interzis din nou să ajungă la raclă, după ce restricțiile au fost ridicate pe parcursul zilei.

pelerinajFoto: Ziarul de Iasi

UPDATE Racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, reintrodusă în Catedrala Mitropolitană. 9.500 de oameni s-au închinat la moaște miercuri

Deși purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Alexandru Mormenchi, a refuzat să explice, potrivit News.ro, de ce în cursul după-amiezii de miercuri restricțiile au fost ridicate, iar pelerinilor din afara Iașiului li s-a permis accesul la raclă, el a afirmat că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine s-a evitat o escaladare a violenţei.

"Apreciem că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine s-a evitat o escaladare a violenţei care ar fi pus într-un con de umbră această mare sărbătoare religioasă creştină. Toate măsurile luate azi (miercuri – n.r.) şi în zilele premergătoare pelerinajului au avut ca unic scop prevenirea răspândirii virusului. Mulţumim tuturor pelerinilor care au respectat măsurile de protecţie sanitară, dar nu puteam rămâne pasivi faţă de cei care puneau în pericol siguranţa celorlalte persoane prezente", a declarat Alexandru Mormenchi, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, potrivit News.ro.

Restricțiile impuse de autoritățile centrale la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva pentru cei din afara Iașiului au fost ridicate miercuri în timpul după-amiezii, astfel că toți pelerinii au putut intra la raclă, fără a mai fi nevoie să prezinte buletinul care să ateste că nu sunt din alte județe.

"Bună Ziua Iași" a scris că sute de persoane venite din toate colțurile țării au fost lăsate să se așeze la rând pentru a se putea închina la moaște.

Pe parcursul zilei, au avut loc incidente cu jandarmii, provocate de oameni nemulțumiți că nu fuseseră lăsați să se închine la moaște, nefiind din Iași. De asemenea, câteva zeci de persoane au protestat în zona Catedralei Mitropolitane, faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Oamenii s-au adunat pe pietonal, în zona unde au fost amplasate garduri metalice, scandând, printre altele: "O să daţi socoteală cu toţii", "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura".

Citește și: