Liderul ALDE Diaspora, Avram Gal, a fost trimis în judecată de DNA, după ce, în primăvara acestui an, ar fi cerut aproximativ 600.000 de lei de la reprezentantul unei firme pentru a determina Unifarm să cumpere echipamente de protecţie împotriva COVID-19 de la firma respectivă. Gal ar fi primit peste 370.000 de lei şi bunuri.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Avram Marius Gal a fost trimis în judecată de DNA sub control judiciar, pentru trafic de influenţă. La data comiterii faptei, el era consilier parlamentar.

Conform DNA, în perioada 16-23 martie 2020 Gal ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influenţă asupra funcţionarilor unei companii naţionale (Unifarm-n.r.), iar în schimbul banilor ar putea să îi determine astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecţie împotriva COVID, de la firma respectivă.

Din banii ceruți, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obţină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecţie, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârşitul lunii mai 2020, Gal ar fi primit de la reprezentantul firmei suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate şi o fundaţie care îi aparţinea, dar şi în numerar) şi bunuri în valoare de 69.940 lei. Cea mai mare parte a banilor primiţi de el ar fi fost folosiţi exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziţionare autoturism de lux, spun procurorii.

Potrivit DNA, Gal s-ar fi folosit de relaţiile profesionale şi interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcţiile publice deţinute, pentru a crea impresia că poate influenţa decizii adoptate în anumite instituţii publice.

Totodată, el ar fi încercat să creeze o aparenţă de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate şi donaţie), cât şi a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate).

Procurorii au pus sechestru asigurător până la concurenţa sumei de 440.940 lei pe bunurile imobile ale lui Gal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Avram Gal, fost viceprimar la Câmpia Turzii, a candidat la Primărie la alegerile locale din 27 septembrie, dar a pierdut cu 18,82% din voturi. El declara recent pentru inturda.ro că va candida din partea ALDE pentru un loc de deputat.

Gal este liderul ALDE Diaspora. Conform presei locale el a fost, timp de două luni, consilier al ministrului Dezvoltării Ion Ştefan, iar anterior a fost consilier al ministrului Apărării Sorin Leş şi al ministrului de Interne Cristian David.