Slujba de hramul Sfintei Parascheva are loc miercuri în Curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, în condiții speciale. În zona pietonală a bulevardului Ştefan cel Mare au fost amplasate 500 de scaune, unde au acces doar ieşenii cu domiciliul sau reşedinţa în Iaşi. Accesul se va face prin puncte controlate de Jandarmerie, care verifică buletinele, locurile fiind ocupate în funcţie de cine ajunge primul pe pietonal.

slujba Sf ParaschevaFoto: Ziarul de Iasi

Două ecrane au fost aşezate în stânga şi în dreapta scenei pentru cei care nu au reușit să prindă un loc în spaţiul amenajat, în timp ce Primăria a anunţat că va organiza două zone de urmărire a slujbei, în Piaţa Unirii şi în Piaţa Palatului Culturii, unde vor fi puse câte 250 de scaune în faţa unor ecrane video amenajate. Jandarmii au organizat zone tampon în rânduri, dar oamenii care sunt cei mai aproape de scenă negociază să fie lăsaţi să intre, scrie Ziarul de Iași. Dacă în perimetrul delimitat măsurile se respectă cu stricteţe, în dreptul ecranelor oamenii stau foarte apropiaţi unul de celălalt.

Slujba este oficiată de un sobor de 15 preoţi, condus de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

"Sfânta Parascheva constituie cascada lină de apă vie pentru noi, însetaţii acestei lumi. În vreme de secetă, Sfintele Moaşte ale Cuvioase au străbătut câmpurile aride şi ploaia nu a încetat să apară. Sunt nenumărate mărturii alor cei care au găsit tămăduire, răspuns în probleme dificile. Pentru unii, astfel de mărturii sunt nebunie. Nu se poate concepe ortodoxia fără sfintele moaşte. Ziua de astăzi este o zi a bucuriei dar spre deosebire de alţi ani e umbrită de suferință produsă omenirii de epidemia care pătrunde tot mai mult în trupurile şi sufletele noastrea. Anul acesta suntem mai puţini la închinare pentru că nu toţi au putut veni la Iaşi. Trăim în societatea noastră de câteva luni bune un sentiment al izolării, singurătăţii. Prezenţa epidemiei în viaţa noastră ne aşază în faţa unor întrebări pe care nu le putem ocoli. Nu putem oameni simpli şi conducători să nu ne întrebăm de ce se întâmplă toate astea", a spus IPS Teofan.

În această dimineaţă la ora 6.30 racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană şi aşezată în baldachinul cu flori împodobit în noaptea trecută de către familia Buştei, pentru cel de-al 17-lea an la rând. În cursul zilei de astăzi, credincioşii din Iaşi se vor putea închina aici la moaştele Sfintei Parascheva.

În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile centrale au decis interzicerea pelerinajului pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat reacții dure la vârful Bisericii.