Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins marți reclamația formulată de mai mulți cetățeni români de etnie maghiară, care acuzau o discriminare prin faptul că au fost obligați susțină două examene suplimentare la Bacalaureat. De notat că decizia CEDO a fost luată cu o majoritate de cinci la doi, iar cele două voturi împotrivă au aparținut lui Péter Paczolay (Ungaria) și Iulia Motoc (România).

Iulia MotocFoto: Arhiva personala

Reclamanții, etnici maghiari, s-au plâns, în temeiul articolului 1 al Protocolului 12 la Convenție, că au fost obligați să susțină două examene suplimentare în aceeași perioadă de timp de care au beneficiat toți liceenii care au susținut examenul de Bacalaureat. Pe aceste considerente, reclamanții au argumentat că elevii maghiari dispun de o perioadă mai scurtă de timp pentru a-și pregăti examenele față de elevii români și, similar, de o perioadă mai scurtă de odihnă între examene, ceea ce le reduce șansele de a promova Bacalaureatul.

Reclamanții s-au plâns de faptul că au fost discriminați din cauza modului în care este organizat examenul, afirmând că, în aceeași perioadă de timp, ei trebuie să susțină două examene suplimentare față de etnicii români. În plus, spuneau ei, examenele de limba și literatura română au fost foarte dificile pentru ei.

În opinia lor, toți liceenii ar trebui să susțină examenele de limba și literatură în limba maternă. Testarea nivelului de cunoștințe la aceste materii în aceeași manieră cu nativii de limba română ar fi constituit un caz clar de discriminare.

După analizarea argumentelor, judecătorii CEDO au decis, cu cinci voturi pentru și două împotrivă, că nu există o încălcare a Articolului 1 al Protocolului nr. 12 al Convenției.

Cele două voturi împotrivă au aparținut judecătorilor Péter Paczolay (Ungaria) și Iulia Motoc (România).

  • „STATEMENT OF DISSENT BY JUDGES MOTOC AND PACZOLAY: We are unable to follow the finding of the majority”

CEDO a decis că din argumentele prezentate nu se poate deduce că reclamanții au beneficiat în medie de un timp semnificativ mai redus față de liceenii români.

„Având în vedere circumstanțele particulare, Curtea nu este convinsă că neplăcerile suferite de reclamanți au fost atât de semnificative încât să atingă pragul Articolului 1 al Protocolului nr 12 al Convenției”, se arată în decizia CEDO, care a notat și faptul că statisticile oferite de Guvernul român arată rate relativ similare de succes la Bacalaureat pentru toți liceenii, indiferent de etnie.

Ce prevede Articolul 1 din Protocolul nr. 12 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale:

Art. 1. Interzicerea generală a discriminării

  • 1. Exercitarea oricărui drept prevăzut de lege trebuie să fie asigurată fără nicio discriminare bazată, în special, pe sex, pe rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere sau oricare altă situaţie.
  • 2. Nimeni nu va fi discriminat de o autoritate publică pe baza oricăruia dintre motivele menţionate în paragraful 1.