Președintele Klaus Iohannis a pledat din nou marți pentru organizarea alegerilor parlamentare în 6 decembrie și a argumentat că niciunul dintre experții cu care s-a consultat nu i-a spus că România va avea o situație mai bună din punct de vedere al epidemiei de coronavirus în luna martie față de finalul acestui an.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

„Am întrebat pe mai mulți, experți, medici, specialiști, niciunul nu a reușit să-mi spună cu mâna pe inimă că în martie va fi mai bine decât în decembrie (...) Nimeni până acum dintre experți nu nu mi-a spus că în martie va fi mai bine decât în decembrie pentru alegeri”, a spus Iohannis, întrebat într-o conferință de presă dacă România se va confrunta tot cu mii de cazuri zilnic în luna martie 2021.

În plus, „iarna lucrurile sunt mai complicate” deoarece „intrăm în plin sezon de gripă” care se suprapune cu pandemia de covid-19, a continuat șeful statului, care a pledat din nou pentru purtarea măștii, păstrarea distanței și o igienă „foarte serioasă” a mâinilor, care „ajută la prevenirea tuturor bolilor sezoniere, nu numai la prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-COV-2”.

Un alt argument invocat de Klaus Iohannis: Trebuie să vedem și în ce societate vrem să trăim, una panicardîă, care se ascunde, sau una care respectă regulile și își duce viața democratică mai departe.

Iar „esența democrației stă în alegeri. Mandatul parlamentului se termină în decembrie și e nevoie de alegeri pentru un nou parlament cu puteri depline”, a mai spus președintele Iohannis.