Ministerul Justiției reacționează după ce Radu Mazăre a anunțat că o instanță din Madagascar a decis că ar fi fost extrădat ilegal în România

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 13 octombrie 2020, 13:25 Actualitate | Esenţial


Radu Mazare (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile, susține Ministerul Justiției, care face marți mai multe precizări legate de extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar. Aceasta, în condițiile în care Radu Mazare - aflat în Penitenciarul Rahova, unde execută o pedeapsă de 9 ani de închisoare - a transmis un comunicat de presă în care susține că trebuie trimis înapoi în Madagascar în baza unei decizii a Tribunalului din Anatananarivo, care a judecat cazul extradării sale.

Radu Mazare a transmis luni un comunicat de presă în care susține că trebuie trimis înapoi în Madagascar în baza unei decizii a Tribunalului din Anatananarivo, care a judecat cazul extradării sale și a decis că procedura a fost ilegală, conform alephnews.ro.

Ministerul Justiției a transmis marți mai multe precizări legate de extrădarea fostului primar al Constanței, susținând că statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile.

MJ mai spune că extrădarea este un act suveran al statului solicitat, orice imixtiune fiind, dincolo de o încălcare gravă a normelor diplomatice, o încălcare a suveranității altui stat și a principiilor de drept internațional. Prin urmare, nu ar fi putut fi verificată sub nicio formă de către statul român modalitatea de soluționare a cererii de extrădare, potrivit ministerului.

Precizările transmise de Ministerul Justiției:
 • "Ca urmare a informării primite din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională privind localizarea d-lui Mazăre pe teritoriul Republicii Madagascar, Ministerul Justiției a întocmit la data 10 mai 2019 cererea de extrădare adresată Ministerului Justiției al Republicii Madagascar, întemeiată pe dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva Criminalității Transnaționale Organizate (adoptată la New York, 15 noiembrie 2000) și ale Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (adoptată la New York la 31 octombrie 2003).
 • Cererea de extrădare și documentele au fost transmise cu maximă celeritate, pe cale diplomatică, la data 11 mai 2019.
 • Informarea de aprobare a extrădării a fost transmisă prin canale polițienești (Centrul de Cooperare Polițienească Internațională), statul solicitat cerând imperativ ca autoritățile române să preia persoana extrădată până la data stabilită de către acesta. Totodată, ne-au fost furnizate o serie de documente, printre care și cel intitulat „ordre d'extraction” (ordinul de scoatere din penitenciar), ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar (potrivit legii de cooperare judiciară a Republicii Madagascar).
 • Potrivit Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, preluarea persoanei extrădate este de competența Ministerului Afacerilor Interne - Centrul de Cooperare Polițienească Internațională.
 • În orice formă de cooperare judiciară internațională, soluționarea cererii are loc potrivit legii statului solicitat, în condițiile și termenele stabilite de acesta.
 • Ministerul Justiției român nu are nicio competență, dată de vreo normă internă sau internațională, să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere de cooperare judiciară. Extrădarea este un act suveran al statului solicitat, orice imixtiune fiind, dincolo de o încălcare gravă a normelor diplomatice, o încălcare a suveranității altui stat și a principiilor de drept internațional. Prin urmare, nu ar fi putut fi verificată sub nicio formă de către statul român modalitatea de soluționare a cererii de extrădare. Singura posibilitate pe care o avem la dispoziție este de a solicita informații privind stadiul procedurilor.
 • Orice procedură de cooperare judiciară, fie că este întemeiată pe o convenție, un tratat sau pe curtoazia internațională, pornește de la o prezumție de bună credință și de respectare a normelor și principiilor de drept internațional, fiind de neconceput o lipsă de încredere reciprocă. Fiecare stat are obligația de a-și respecta propria lege atunci când soluționează cereri de cooperare judiciară în general și în special cereri de extrădare, neputând fi admisă o conduită contrară.
 • Statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile.
 • Radu Mazăre a plecat în Madagascar în decembrie 2017, iar acolo a făcut demersuri, potrivit avocaților săi, pentru a obține azil".
Fostul primar al Constanței a fost dat în urmărire internațională după ce, pe 8 februarie 2019, magistrații Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat definitiv la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

El a fost extrădat din Madagascar și adus în România în 20 mai 2019, fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29546 vizualizari

 • +18 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 octombrie 2020, 13:32)

  [anonim]

 • +16 (20 voturi)    
  OK, (Marţi, 13 octombrie 2020, 13:34)

  feroviarul123 [utilizator]

  Problema este ca acum statul Roman trebuie sa-l extrădeze pe parnaiasul Mazăre si poate sa o facă doar daca vrea. Poate de exemplu sa-l extrădeze când iese din închisoare. Sau deloc. I-a oferit Madagascarul azil politic? Sau cetățenie ? Sau e condamnat acolo? Odată ce l-a dat politiei si au semnat pentru el pa, au revoir. Mazare a facut cerere de azil in Franta ca a stat avionul 4 ore pe pista la CDG. Disperare mare.
 • +12 (16 voturi)    
  Se numește „țeapă” Răducule! (Marţi, 13 octombrie 2020, 13:52)

  Amerlocu [utilizator]

  Sigur că Mazăre trebiuie să se întoarcă în Madagscar. Imediat ce-și ispășește pedeapsa din patria natală va fi liber ca pasărea cerului să meargă unde vrea suflețelul lui.

  Mai mult. Odată ajuns acolo trebuie să dea guvernul madagascarez în judecată și să ceară despăgubiri cât China pentru că l-au „extrădat ilegal” în România.

  După faza asta va fi detașat pe post de cină de Crăciun la canibali. Nu-i el foarte zemos și-i așa cam jigărit, dar oasele merg la o ciorbă de potroace a la Antananarivo :)
 • +9 (11 voturi)    
  Stai acolo, fac eu cinste cu masa și cazarea (Marţi, 13 octombrie 2020, 14:07)

  mr_mojo [utilizator]

  Poate îți mai trece din privirea aia sticloasa.
  Peste ani o sa vezi ca experiența asta ți-a salvat viața; sper sa trăiești mult, ca mai ai de executat.
 • +6 (8 voturi)    
  Mai verificati! (Marţi, 13 octombrie 2020, 15:09)

  TheRealGicaContra [utilizator]

  Mazare e acum la Slobozia. Conditii mai bune, facilitati in raport cu banii furati...
 • +3 (5 voturi)    
  Si ?! (Marţi, 13 octombrie 2020, 17:19)

  John M. [utilizator]

  Ce are aia de acolo cu asta de aici?! Mazare, macar in puscarie invata sa citesti legile ca in viata libera n-ai facut decat sa furi la greu...
 • 0 (0 voturi)    
  se pare (Miercuri, 14 octombrie 2020, 20:44)

  vizirul [utilizator]

  ca ministrul justitiei (tot Predoiu este?) s-a trezit ,in sfarsit....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by