​Sindicatele vorbesc despre 350.000 de locuri de muncă pierdute de la începutul pandemiei COVID 19 în România. Ministerul Muncii îi contrazice, cu cifre diferite. Potrivit INS, rata şomajului a ajuns la 5,3% în august, în creştere cu 1,5 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Cifrele și scenariile se modifică de la o zi la alta, pe măsură ce sunt impuse noi măsuri restrictive.

Ce se întâmplă cu piața muncii post-COVIDFoto: Concordia

Multe locuri de muncă au fost păstrate prin transferul în online, dar va putea însă transformarea digitală să recupereze toate pierderile de la începutul pandemiei sau va adânci prăpastia? Există premisele ca digitalizarea să susțină creșterea productivității și să creeze noi oportunități pe piața forței de muncă, dar și minusuri: crește riscul de excluziune pentru cei care nu posedă competențele specifice, mare în cazul României. Suntem pe locul 27 în rândul statelor membre ale UE în ceea ce privește nivelurile competențelor digitale cel puțin elementare și al competențelor cel puțin elementare în materie de software, potrivit Indexului privind Competențele Digitale (DESI 2020). Mai puțin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au astfel de competențe (58% la nivelul UE în ansamblu), în timp ce doar 35% au competențe cel puțin elementare în materie de software (față de o medie a UE de 61%).

O tranziție care să ajute atât companiile cât și angajații necesită o abordare consistentă în ceea ce privește educația generală și formarea pe parcursul vieții, dar și schimbări majore în sistemele de protecție socială (a se vedea provocările venite din noile forme de muncă, până nu demult considerate atipice, cum ar fi platform work - Uber, Bolt, Glovo, etc.)

Dialogul social are un rol major pentru că asigură cel mai bun contact cu realitatea de la firul ierbii - angajatorii și angajații cunosc detaliat problemele, atât la nivel European, cât și la nivel național. Reformele propuse de UE și ulterior preluate spre implementare de România sunt ambițioase și valoroase, însă trebuie validate cu realitatea din teren și ajustate în consecință. Semestrul European este un instrument important pentru partenerii sociali în monitorizarea și ajustarea planurile planurilor de reformă și redresare și trebuie tratat ca atare de autorități.

Dezbaterea este esențială, iar cea de-a 8-a ediție a Forumului EUROSFAT, cel mai mare forum anual de afaceri europene din România, organizat de Europuls, își propune să faciliteze dialogul între principalii actori sociali. Piața muncii după pandemia COVID-19: perspective de recuperare?, organizată în parteneriat cu Confederația Patronală Concordia își propune să obțină răspunsuri de la Alin Ignat, Secretar de stat, Ministerul Muncii, Dragos Pîslaru, Europarlamentar Renew Europe (USRPLUS),

Jeroen Jutte, Șef de Unitate, DG Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Comisia Europeană, Radu Burnete, Director Executiv, Confederatia Patronala Concordia, Maxime Cerutti, Director Afaceri Sociale, BusinessEurope și Dumitru Costin, Președinte Blocul Național Sindical

Forumul este un proiect bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis și reprezintă oportunitatea perfectă de a dezbate cele mai actuale subiecte la nivel european, național și regional, angrenând în dezbateri actori și reprezentanți politici la nivel local, național sau internațional, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.