Alegerile libere și democratice în Republica Moldova sunt o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfășura alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor cu UE, afirmă europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, care a co-prezidat joi cea de-a opta reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, europarlamentarii din mai multe grupuri politice și reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la neregulile observate în procesul de înregistrare preliminară a cetățenilor pentru votare în străinătate. S-au arătat, de asemenea, îngrijorați cu privire la dezechilibrele în decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în afara țării”, afirmă europarlamentarul român, care este președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

Siegfried Mureșan a subliniat „necesitatea îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate, dar și implementării reformelor necesare în domeniul justiției, care să garanteze independența, imparțialitatea și eficiența sistemului judecătoresc”.

„În acest context mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa progresului substanțial în cazul fraudei bancare din 2014. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de rezultate concrete în investigarea furtului miliardului. Recuperarea fondurilor este primordială, iar cei vinovați trebuie trași la răspundere fără întârziere”, potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului PNL.