Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat la o dezbatere difuzata duminica de HotNews.ro-BBC ca Romania si-ar putea schimba pozitia in chestiunea Kosovo in functie de circumstante. Olteanu mai spune ca Romania nu a recunoscut independenta provinciei Kosovo din motive de legalitate. Intrebat daca Romania este mai legalista decat Statele Unite sau cele 20 de state UE care au recunoscut independenta UE, Olteanu a spus ca “am primit si un exemplu din partea domnului presedinte, suntem la fel de legalisti cum a fost Ceausescu in ’68”.

“Romania va vedea care sunt circumstantele si atunci cand circumstantele vor fi altele, pozitia ei va fi in functie de circumstante. Deocamdata avem niste circumstante, vem niste legi, avem un cadru international si am judecat asa”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu. El a mai spus ca nu crede ca pozitia Romania nu are legatura cu situatia din Transilvania sau Transnistria.

“Dar sa ne fereasca D-zeu sa gandim vreodata ca noi nu recunoastem Kosovo ca avem o problema in Romania. Noi nu recunoastem Kosovo ca avem o problem in Kosovo, nu in Romania”, a declarat vicepresedintele PNL, Bogdan Olteanu. El a mai spus ca UDMR nu trebuie sa plece de la Guvernare pentru ca a exprimat o pozitie contrara cabinetului din care face parte, si ca politicienii care solicita acest lucru dovedesc ca “gandesc la fel ca in anii 90”.

Olteanu a respins acuzatiile de dublu discurs in chestiunea Kosovo, referindu-se la europarlamentarii PNL Renate Weber si Adina Valean, care au declarat ca Romania trebuia sa adopte pozitia marilor puterei. Olteanu sustine ca este vorba despre “libertate de opinii” si nu de “dublu discurs”.

“Avem pareri, opinii, analizam. Atunci cand vezi ca marii tai aliati au o alta parere decat tine, poti sa te gandesti ca poate au si ei motivele lor, asa cum poti sa crezi ca ai si tu motivele tale sa ai opinia ta, cei de la Bruxelles dupa cum ati vazut, au hotarat sa respecte punctul de vedere al fiecarei tari. Cu atat mai mult vor respecta punctul de vedere al fiecarui partid sau om politic. Asta nu inseamna insa ca nu putem avea idei diferite, asta nu inseamna ca nu putem sa chibzuim in continuare si asta nu inseamna ca lucrurile nu se pot schimba, daca se vor schimba pe fond. Deocamdata Romania a facut o analiza si a luat o decizie”, a declarat Olteanu.