Federația Comunităților Evreiești, „îngrijorată” de o declarație a lui Marcel Vela: „Pavelele puse în curtea singurului evreu din Caransebeș”

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 7 octombrie 2020, 15:15 Actualitate | Esenţial


Marcel Vela
Foto: Guvernul Romaniei
Federația Comunităților Evreiești și Obștea Evreilor din Caransebeș critică o declarație făcută recent de ministrul de Interne, Marcel Vela, care a vorbit, potrivit sursei citate, despre „pavelele puse în curtea singurului evreu din Caransebeș”, și consideră „îngrijorător” faptul că un ministru în funcție „desconsideră” importanța unei minorități care trăiește în România.

„(....) indiferent de numărul de membri ai unei minorități locuitoare a României, considerăm îngrijorător ca un Ministru în funcție să desconsidere importanța acesteia, ignorând contribuția de-a lungul secolelor la dezvoltarea economică și culturală a orașului în care se regăsește”, se arată în într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne de Comitetul de Conducere al Obștei Evreilor din Caransebeș.

Conducerea Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic a precizat, într-un comunicat remis HotNews.ro, că „se asociază punctului de vedere transmis de Obștea Evreilor din Caransebeș cu privire la declarațiile inoportune ale domnului Ion Marcel Vela, Ministru al Afacerilor Interne”.

„Ne exprimăm surprinderea, mai cu seamă că am apreciat performanțele domnului Marcel Vela în fruntea Ministerului de Interne și implicarea domniei sale în rezolvarea unor situații de urgență intervenite în viața țării noastre. Suntem profund întristați de declarația domniei sale și avem convingerea că vom obține o reacție adecvată din partea domnului Ministru Ion Marcel Vela, căruia îi dorim mult succes în viața politică din Caransebeș și din țară”, potrivit comunicatului semnat de dr. Aurel Vainer, președintele FCER-CM.

În discuție, potrivit scrisorii deschise a Obștei Evreiești din Caransebeș, este o declarație a lui Marcel Vela făcută în cadrul emisiunii difuzate de Express de Banat vineri, 25 septembrie 2020, referitoare la comunitatea evreiască, în cadrul căreia acesta a „menționat, printre altele, „pavelele puse în curtea singurului evreu din Caransebeș"” și „a făcut o paralelă cu lucrări la lăcașe de cult ale altor confesiuni”.

„Considerăm că aceste informații nu sunt doar incorecte, dar, fiind lansate pe un canal public de comunicare, devin și tendențioase”, se arată în acestă scrisoare deschisă.

„Lucrările aduse în discuție nu s-au realizat „în curtea singurului evreu din Caransebeș" așa cum ați afirmat, ci a Sinagogii din Caransebeș care, pe lângă rolul de lăcaș de cult, reprezintă un pol cultural în Municipiul Caransebeș”, potrivit sursei citate.

Iată mai jos punctul de vedere al Obștei Evreiești din Caransebeș referitor la declarația ministrul de Interne Marcel Vela

„Stimate domnule Ministru Ion Marcel Vela,

Membrii Obștei evreiești din Caransebeș au luat act de declarațiile domniei voastre, în cadrul emisiunii difuzate de Express de Banat vineri, 25 septembrie 2020, referitoare la comunitatea evreiască, în cadrul căreia ați menționat, printre altele, „pavelele puse în curtea singurului evreu din Caransebeș" și ați făcut o paralelă cu lucrări la lăcașe de cult ale altor confesiuni. Considerăm că aceste informații nu sunt doar incorecte, dar, fiind lansate pe un canal public de comunicare, devin și tendențioase și dorim să oferim, în cele ce urmează, o serie de clarificări, pentru corecta informare a opiniei publice:

Lucrările aduse în discuție nu s-au realizat „în curtea singurului evreu din Caransebeș" așa cum ați afirmat, ci a Sinagogii din Caransebeș care, pe lângă rolul de lăcaș de cult, reprezintă un pol cultural în Municipiul Caransebeș. Înainte de începerea pandemiei, sinagoga era vizitată anual de sute de persoane, fiind și locul unde erau organizate constant evenimente culturale precum concerte, expoziții, lansări de carte - toate acestea, fiind deschise publicului larg fără niciun fel de taxă de participare. Chiar și în condițiile actuale, păstrând normele de distanțare socială, cu ocazia Anului Nou evreiesc (20 septembrie), sinagoga a găzduit câteva zeci de persoane, evrei și neevrei deopotrivă. Totodată, dorim a menționa numeroasele concerte de muzică clasică, cu participarea a sute de persoane din Municipiul Caransebeș, care au adus soliști de la prestigioase instituții de cultură din România, Germania, Israel, Austria etc.

În același timp, dorim a menționa că în România cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice, conform Art. 9 din Legea 489/2006: (2) Cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice. Statutul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult. (3) Autoritățile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun și sprijină activitatea acestora. (4) Statul Român, prin autoritățile publice abilitate sprijină activitatea spiritual-culturală și socială în străinătate a cultelor recunoscute în România.

În încheiere, indiferent de numărul de membri ai unei minorități locuitoare a României, considerăm îngrijorător ca un Ministru în funcție să desconsidere importanța acesteia, ignorând contribuția de-a lungul secolelor la dezvoltarea economică și culturală a orașului în care se regăsește. Tot îngrijorătoare considerăm și paralela cu alte confesiuni, aceasta putând să creeze disensiuni și neînțelegeri într-un oraș care a fost mereu unul multietnic și multicultural.

Cu înaltă considerație și respect,

Comitetul de Conducere al Obștei Evreilor din Caransebeș”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5719 vizualizari

 • -4 (18 voturi)    
  Nonsens (Miercuri, 7 octombrie 2020, 15:29)

  NoFive [utilizator]

  Vela vorbeste? Elbface asa, un zgomot dezarticulat din gura, niste gesturi si ceva grimase. Asta nu inseamna ca vorbeste, sau "declara". S-ar putea sa fie in folosul lui faptul ca nu a dat vreodata de inteles ca are aceasta abilitate.
 • -8 (10 voturi)    
  vela (Miercuri, 7 octombrie 2020, 16:06)

  Mary80 [utilizator]

  el insusi un minoritar
 • -4 (8 voturi)    
  o declarație a lui Marcel Vela (Miercuri, 7 octombrie 2020, 16:15)

  blacksheep [utilizator]

  Referitor la comunicare domnul ministru a produs multe perle, nu este prima si nici ultima.
  Ne putem aminti cateva luni in urma cum acuza un razboi hibrid dus impotriva Romaniei evident in contextul pandemiei.
  Ma indoiesc ca stie cu adevarat ce inseamna razboi hibrid. Oricum acesta recenta afirmatie este stupida, fara sens.
  Asta este calitatea oamenilor din politica romaneasca.
 • +2 (6 voturi)    
  Domnu Dragnea va saluta din puscarie (Miercuri, 7 octombrie 2020, 17:15)

  Barbaneagra [utilizator]

  Solutia socialista/comunista nu moare niciodata, iar mutarea sediului ambasadei romane la Ierusalim ramane un punct de sprijin pentru noua administratie social-domocrata a Romaniei. Tot inainte, tovasari!

  Cu respect si admiratie,

  al dvs

  Dragnea Livius
 • 0 (0 voturi)    
  aiurea (Joi, 8 octombrie 2020, 11:28)

  Ilidia [utilizator]

  Probabi conducatorii "comunitatii" n-au de lucru si atunci vorbrsc si ei ca sa se afle in treaba....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by