Instanța a tranșat definitiv disputa între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, şi cele din Dărmăneşti, judeţul Bacău, privind cimitirul militar din Valea Uzului. Curtea de Apel Târgu Mureş a respins acţiunea oraşului Dărmăneşti, care ceruse anularea hotărârii Consiliului Local Sânmartin prin care cimitirul militar a fost trecut în proprietatea publică a comunei, potrivit hirado.hu. Reamintim că în 6 iunie 2019, cimitirul din Valea Uzului - situat la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău - a fost scena unor tensiuni între mai multe organizații românești, jandarmi și maghiarii care formaseră un lanț în jurul acestui disputat cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor.

Ziua Eroilor la Valea Uzului Foto: Hotnews

Oraşul Dărmăneşti a chemat în judecată comuna Sânmartin, în august 2019, pentru a anula parţial hotărârea din 2007 a Consiliului Local Sânmartin, potrivit căreia Cimitirul Militar din Valea Uzului şi cazărmile dezafectate din apropiere fac parte din patrimoniul public al comunei din Harghita.

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins recursul Primăriei Dărmăneşti împotriva hotărârii în prima instanţă, cu conţinut similar.

“Acum se deschide un nou capitol în procesele legate de cimitir, iar acesta va fi numai în favoarea noastră”, a apreciat primarul comunei Sânmartin, András Gergely, potrivit hirado.hu.

În cursul procesului – potrivit informaţiilor publicate anterior pe portalul Székelyhon.ro – Consiliul Local Dărmăneşti a invocat faptul că teritoriul cimitirului a fost inclus în inventarul proprietăţii private a oraşului încă din anul 1990, iar pe planul de urbanism general (PUG) aprobat în 1997 şi valabil până astăzi, cimitirul este marcat ca teren intravilan al oraşului. Un alt argument a fost şi data geoportalului INSPIRE care indică de asemenea că cimitirul se află pe teritoriului Dărmăneştiului.

De cealaltă parte, comuna Sânmartin a prezentat instanţei cărţi funciare de la sfârşitul secolului al 19-lea, care demonstrează că teritoriul disputat este proprietatea comunităţii proprietarilor funciari din comunele Sânmartin şi Ciucani.

Context:

Pe 6 iunie 2019, cimitirul internațional din Valea Uzului a fost scena unor tensiuni între mai multe organizații românești, jandarmi și maghiarii formaseră un lanț în jurul acestui disputat cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor. Situația a degenerat după ce mai mulți români au rupt poarta cimitirului și au pătruns în incinta acestuia. Mai mulți maghiari au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați, pe fond de melodii patriotice, imnul României și în scandări precum „Marș afară”, „Marș la Budapesta” sau „Afară cu ungurii din țară”. În cele din urmă, maghiarii au părăsit zona și asociațiile românilor, în frunte cu preoți, au pus lumânări la morminte și s-au ținut slujbe de comemorare.

Totul a început la jumătatea lunii mai 2019, când Primăria Dărmănești a ridicat zeci de cruci pentru eroii români. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români, primind autorizație în acest sens de la Primăria Dărmănești.

CITEȘTE ȘI:VIDEO Dosarul complet al conflictului româno-maghiar de la Valea Uzului. Câți români sunt îngropați în cimitirul eroilor, disputa teritorială și problemele de legalitate. Date și documente oficiale