Anchetatorii fac percheziţii, miercuri, la Direcţia de Sănătate Publică Arad și la Spitalul Judeţean, într-un dosar care vizează modul de gestionare a pandemiei, inclusiv realizarea testelor COVID.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform unor surse judiciare, ancheta vizează nereguli legate de modul în care Direcţia de Sănătate Publică și Spitalul Judeţean au gestionat pandemia, inclusiv modul în care au fost făcute testele COVID.

Percheziţiile sunt coordonate de Parchetul Judecătoriei Arad. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Arad, Antoanella Ianotă, a precizat, pentru HotNews.ro, că percheziţiile sunt în desfăşurare.

În 19 august, şeful DSP Arad, Horea Timiş, declara pentru Agerpres că jumătate dintre angajaţii instituţiei sunt cercetaţi penal în urma activităţilor şi deciziilor luate în pandemie, cum ar fi semnarea unor contracte de servicii în afara bazei legale, dar care ar fi fost necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. El spunea că "toţi angajaţii cu atribuţii de conducere şi cu putere de decizie din instituţie sunt cu dosare penale".

"Noi suntem tot într-o anchetă. De la începutul pandemiei, am fost asaltaţi de tot felul de plângeri, să fim chemaţi medicii la tot felul de anchete, începând cu primul deces de COVID-19 din Arad. Ulterior, pe alte motive: modalitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, pe baza raportului Curţii de Conturi, din cauza transportului persoanelor de la frontieră, a achiziţiilor făcute în stare de urgenţă", spunea Timiş.

El a susținut că, în special în starea de urgenţă, au fost cazuri în care s-au luat decizii fără a exista cadrul legal, "dar care au salvat situaţia" și că "în toate cazurile în care s-a încălcat legea, nimeni nu a luat bani de la DSP să ducă acasă".