Primăria Cluj-Napoca va cumpăra trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, care, cu ajutorul unor licheni, vor reduce poluarea din oraș, relatează Monitorul de Cluj.

Sistem CitytreeFoto: urbanNext

Investiția este estimată la 1.000.000 de lei, bani proveniți din fonduri bugetare, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind data de 19 octombrie 2020. Investiția este estimată la 1.000.000 de lei, bani proveniți din fonduri bugetare, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind data de 19 octombrie 2020.

Sistemul inteligent de reducere a poluării aerului „City Trees” este dotat cu mai mulți senzori care detectează calitatea aerului, cu senzori pentru zgmot, cu o conexiune 5G, dar și cu ventilatoare de dimensiuni mari care „inspiră” aer murdar și „expiră” aer curățat.

Această curățare se face prin intermediul unor panouri cu mușchi. Mai concret, mușchiul prinde praful din atmosferă și se hrănește cu el, filtrând aerul în același timp. Sistemul funcționează pe principiul absorției de către speciile de mușchi a până la 80% din praf, prin eliberare de oxigen.

De asemenea mușchii eliberează cantități mari de umiditate, producând un efect perceptibil de răcire. Hidratarea sistemului este asigurată de un sistem performant de irigare, iar funcționarea filtrelor și starea lichenilor este monitorizată în timp real.

„Această achiziție poate fi considerată o măsură suplimentară de reducere a poluării aerului înconjurător din municipiul Cluj-Napoca care vine în completarea celor propuse în Planul Integrat de calitate a aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca, pentru indicatorii oxizi de azot și particule în suspensie, în vederea reducerii poluării aerului sub valorile limită prevăzute de legislația europeană în domeniul calității aerului, la care se raportează și țara noastră”, se arată în caietul de sarcini al achiziției publice.

Proiectul a fost aprobat în urma procesului de bugetare participativă.