Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a declarat duminica la Sinaia ca este nevoie de masuri radicale in justitie, sugerand ca CSM ar trebui reformat din temelii si ca magistratii care se dovedesc incompetenti ar trebui dati afara din sistem. In opinia fostului ministru, Consiliul Superior al Magistraturii s-a dovedit ca nu este o solutie pentru reforma justitiei in Romania.

“In ce priveste CSM, care intre altele trebuie sa-si rezolve problemele de etica, nu sunt optimista. Nu si-a rezolvat o probleme de etica, dimpotriva, si-a adaugat si mai multe. Am incercat si solutia CSM dar nu cred ca este o solutie reala penru Romania. Eu sunt pentru o contestare generala, sunt pentru masuri radicale. Nu cred ca, daca oamenii sunt corupti, vom face training cu ei si gata se vor rezolva problemele din justitie”, a declarat duminica Monica Macovei, in cadrul seminarului “Media si Justitia”, organizat la Sinia de Freedom House in colaborare cu Ambasada Olandei.

Macovei: daca oamenii gresesc, trebuie dati afara

Fostul ministru al justitie a mai spus ca este nevoie de o evaluarea a magistratilor din Romania. “Daca oamenii gresesc, daca sunt in conflicte de interese in continuare si nu se intampla nimic, mai trebuie sa fie si dati afara, nu? In Romania am facut invers: am spus ca toata lumea e independenta si inamovibila dar n-am verificat cine sunt care primesc aceste drepturi si aceste puteri. Decizia asta nu se ia asa peste noapte. Toti magistratii care au trecut prin Institutul National al Magistraturii raman. Dar poate ca pe toti ceilalti ii supunem unor verificari”, a explicat fostul ministru al justitie.

Ambasadorul Olandei: sper sa avem condamnari in marile cazuri de coruptie

Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Jaap Werner, a declarat ca spera ca in Romania sa fie pronuntate si condamnari in marile dosare de coruptie. El a adaugat ca asteapta ca strategia ministerului justitiei va impulsiona si lupta impotriva coruptiei la nivel local. Ambasadorul Olandei a mai spus ca spera sa fie rezolvata si problema Codului Penal si a Codului de Procedura Penala dar si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

“Parlamentul nu a sustinut in ultimii ani masurile de reforma”, a mai declarat ambasadorul Jaap Werner. Monica Macovei a explicat ca modificarile operate in Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, care reduc din atributiile procurorilor, afecteaza cooperarea judiciara in interiorul Uniunii Europene.