Comunitatea Declic a organizat luni o acțiune de protest în fața Ministerului Justiției, acuzând „modul în care gestionează ministrul Cătălin Predoiu proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Declic susține dezbaterea publică, noi credem în părerea cetățenilor. De altfel, la solicitarea noastră a fost organizată dezbaterea publică din luna iunie, pe proiectul privind desființarea Secției Speciale. Dar ceea ce face ministrul Justiției este o tragere de timp. Nu putem să dezbatem la nesfârșit un proiect pe care ni-l cer magistrații, Comisia de la Veneția și cetățenii. Nu credem că din întâmplare ministrul Predoiu a pus proiectele pentru legile justiției în dezbatere chiar în ziua în care Comisia Europeană critica inactivitatea Guvernului în privința funcționării justiției”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Comunitatea Declic subliniază că „dezbaterea lansată din nou de ministrul Justiției este a treia privind același proiect: una a fost anunțată în luna februarie, alta în iunie, iar acum vedem o dezbatere-record, de încă 6 luni”, în condițiile în care în acest interval „cel mai probabil, Curtea de Justiție a Uniunii Europene se va pronunța asupra desființării Secției Speciale, iar Guvernul va trebui să pună de îndată în aplicare hotărârea”.

O petiție publicată pe contul de Facebook al comunității Declic privind desființarea Secției Speciale era semnată luni de aproape 20.000 de cetățeni.

Cătălina Hopârteanu a declarat în fața Ministerului Justiției că Guvernul trebuie să trimită proiectul în Parlament „înainte să avem o decizie a Curții europene de Justiție”, care ar însemna „încă o palmă pe obrazul României”.

„Sperăm că nu culeg acum roadele muncii celor de la PSD care au încercat să distrugă Justiția din România. Noi am ieșit în stradă și am cerut o justiție independentă și aceiași oameni vor acum ca justiția să poată funcționa”, a mai spus ea, acuzând un blocaj în Justiție creat de funcționarea Secției Speciale.

Citește aici: