12 bărbați, în cea mai mare parte cetățeni români, care formaseră o rețea ce se ocupa printre altele cu furtul de cărți foarte rare, au fost condamnați vineri în Marea Britanie și încarcerați, scrie AFP.

opere furateFoto: IGPR

Tribunalul din Kingstown (sud-vestul Londrei) a pronunțat joi și vineri pedepse de la trei ani și trei luni de închisoare la cinci ani și opt luni de închisoare pentru acuzați, care au pledat toți vinovați. Unii dintre ei au fost condamnați pentru furt, alții pentru planificare și ascunderea prăzii, potrivit unui comunicat al Scotland Yard.

În total, bunurile furate au fost evaluate la 4,5 milioane de lire sterline (aproape cinci milioane de euro).

Printre cele 12 furturi care au avut loc în Marea Britanie între sfârșitul lui 2016 și jumătatea lui 2019 - furtul a 200 de cărți vechi, printre care incunabule - respectiv imprimate înainte de anul 1500. Estimate la peste 2,5 milioane de euro, prețioasele cărți au fost găsite în urmă cu două săptămâni în România.

Ediții princeps cu opere ale lui Galileo Galilei și Isaac Newton, un incunabul de Petrarca, mai multe ediții rare din Dante Alighieri dar și 80 de schițe ale pictorului spaniol Francisco de Goya au fost furate, într-un jaf spectaculos, în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017.

Hoții au intrat prin acoperișul unui depozit din Feltham, în apropiere de Londra, după care au coborât 12 metri în rapel, fără a fi reperați de detectoarele de mișcare, potrivit procurorilor români.

Aceștia au scotocit mai multe ore printre miile de opere care urmau să fie duse în Statele Unite, la un salon internațional al colecționarilor de cărți vechi.

Operele au fost descoperite într-o casă din județul Neamț, ambalate în plastic și ascunse într-o fosă betonată, la rândul ei acoperită cu o placă de beton.

"Aceste cărți sunt extrem de prețioase, de neînlocuit, de o importanță enormă pentru patrimoniul cultural internațional", a subliniat poliția britanică. Celelalte furturi operate de această bandă vizau în special smartphones, tablete și computere.