Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că ne aflăm în cea de a doua fază a primului val al pandemiei de coronavirus și că speră ca această creștere a numărului zilnic de îmbolnăviri să poată fi menținută la 2.000 și, dacă sunt respectate măsurile de protecție, să scadă apoi la 1.500. El mai susține că sunt locuri în spitalele din București pentru pacienții COVID-19, precizând că 176 de bolnavi sunt intubați la Terapie Intensivă.

Nelu TataruFoto: Agerpres
  • "Suntem în valul unu, suntem în cea de-a doua fază a valului unu, suntem într-o creştere a celei de-a doua faze a valului unu după ce am stat patru-cinci săptămâni într-un platou, acel platou la care ne limitasem la 1.500 şi care a crescut în această perioadă și suntem pe 2.000 de cazuri. Sper ca această creştere să o putem menţine în 2.000, să scădem apoi spre 1.500 în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru, joi, la Digi 24.

El a insistat pe respectarea regulilor de protecție, spunând că "ar trebui să avem un pic de respect" și pentru personalul medical, care face un efort uriaș de 7 luni.

Ministrul Sănătății a susținut că există paturi disponibile în spitalele din Bucureşti, inclusiv la Terapie Intensivă, unde acum sunt peste 550 de pacienți, dintre care 176 de pacienţi intubaţi și au nevoie de respiraţie ventilată.

  • "Ceilalţi sunt în diverse grade de insuficienţă respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară, la fel, medicul curant decizând dacă el mai rămâne pe paturile care beneficiază de acel ventilator mecanic sau sunt trecuţi pe terapie intermediară cu o sursă suplimentară de oxigen (...) Nu este capacitate maximă. Vorbim de Bucureşti. În toate spitalele sunt locuri. După cum ştiţi, gestionarea numărului de locuri şi a pacienţilor revine medicului curant", a susţinut Tătaru.

Alte 2.086 de noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul COVID-19 ajungând la 129.658, potrivit datelor raportate joi de Grupul de Comunicare Strategică.

Este pentru a doua zi la rând când numărul de noi îmbolnăviri trece de 2.000.