Consiliul Superior al Magistraturii spune că plenul "a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției" anunțate miercuri de către Ministerul Justiției, iar legat de momentul punerii acestora în dezbatere publică, CSM "dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral".

Sediul CSMFoto: Agerpres

CSM spune că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.

  • "Consiliul Superior al Magistraturii susține în mod ferm că orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțină suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituțional al Consiliului. Totodată, raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral.
  • Consiliul asigură corpul profesional al magistraților că se va implica activ pentru apărarea independenței justiției, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor şi procurorilor şi funcționarea instituțiilor din sistemul judiciar. Consiliul Superior al Magistraturii reamintește că numai prin garantarea independenței justiției poate fi asigurată funcționarea statului de drept în scopul protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului", a transmis joi CSM.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat miercuri punerea în dezbatere publică, până în 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a celor trei legi ale Justiţiei. Printre modificările propuse se numără desfiinţarea Secţiei speciale, creșterea mandatelor la conducerea parchetelor de la 3 la 4 ani, schimbarea modului de alegere a membrilor CSM și schimbarea modului de lucru, reducerea pragului de vechime pentru procurorii de rang înalt de la 15 la 12 ani, eliminarea restricției președintelui de a refuza propunerile venite de la MJ, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților, suspendată acum.

Activitatea plenului şi a secţiilor de procurori și judecători din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să se desfăşoare în două sesiuni ordinare şi în sesiuni extraordinare, dacă este cazul, iar între sesiuni membrii magistrați ai CSM sunt trimiși în instanțe și parchete, cu excepția președintelui și a vicepreședintelui potrivit proiectului de lege privind CSM, pus în dezbatere publică miercuri seară de Ministerul Justiției.

Proiecul de lege propune și modificarea procedurii de alegere a membrilor CSM, prin instituirea unui nou tip de scrutin la care participă toţi judecătorii și toţi procurorii la nivel naţional. Astfel, un judecător are dreptul de a alege toţi cei 9 judecători membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, iar nu 2 sau 3 candidaţi, în raport de gradul instanţei la care îşi desfăşoară activitatea.

Aceleaşi considerente sunt valabile şi în ceea ce priveşte alegerea membrilor procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii.