​Șeful armatei britanice a acuzat Kremlinul că minte în ceea ce privește vaccinurile anti-covid, adăugând că atât Rusia, cât și China dezinformează și manipulează cu scopul de a submina coeziunea Occidentului, relatează The Guardian. Rusia încearcă să destabilizeze țările lumii, răspândind informații false despre vaccinurile anti-Covid, prin intermediul rețelelor sociale pe care le folosește, mesajele devenind repede virale, a avertizat șeful armatei britanice generalul Nick Carter.

HotNews.roFoto: Hotnews

Generalul Nick Carter a mai spus că tactica acestor state reflectă o strategie de război politic, promovată agresiv atât de Kremlin, cât și de Moscova, cu scopul de a spulbera unitatea Occidentului.

Într-o intervenție neobișnuită la dezbaterea organizată Policy Exchange thinktank, șeful armatei a mai spus că cei doi ”rivali autocrați” nu fac altceva decât să manipuleze și să exploateze criza Covid-19, mai ales prin intermediul grupurilor de pe social-media.

În iulie, un comunicat de presă fals a fost postat pe website-urile pro-rusești din regiunea Luhansk, din estul Ucrainei, regiune care și-a autoproclamat autonomia. Sursa susținea că SUA au testat vaccinuri anti-Covid pe cetățeni ucraineni, unii dintre aceștia murind.

Brigada 77 și atacurile cibernetice

Carter a comentat că acesta este un exemplu de ”autoritarism digital” practicat de Rusia, alături de deja celebrele atacuri cibernetice.

O abordare similară a fost adoptată de China, unde, a adăugat el, partidul comunist pune în practică mecanisme de supraveghere în masă, monitorizându-i și clasificându-i pe cetățenii proprii în funcție de comportamentul pe care îl au în spațiul online.

Armata britanică are deja o unitate specială de combatere a propagandei și dezinformării, Brigada 77. Însă, în mod tradițional, capii armatei nu comentează sub nicio formă despre activitățile, amploarea și scopul acestor activități.

Țări ca Rusia și China, a mai comentat Carter, privesc actualul context ca fiind un climat de luptă permanentă în care sunt folosite atât instrumente militare cât și alte tipuri de mijloace, fără niciun fel de limitare sau diferențiere între starea de război și cea de pace.

Scopul lor este acela de a câștiga fără a merge la război, acela de a-și atinge obiectivele strategice prin atacuri pe mai multe nivele care să nu genereze o reacție combativă așa cum se întâmplă într-un război.

În timpul verii, Marea Britanie a acuzat Rusia că a finanțat acțiunea unor hackeri care aveau ca țintă laboratoarele din Regatul Unit, Canada și SUA implicate în dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronaviurs, cu scopul de fura informații.