Vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova a respins miercuri acuzațiile premierului ungar Viktor Orban care i-a cerut demisia pe motiv că ar fi făcut declarații umilitoare la adresa ungurilor. ”Nu am jignit niciodată poporul ungar”, a replicat Jourova, pentru Politico.eu.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Într-o democrație, nimeni nu este mai presus de orice critică” a mai comentat ea.

Oficialul european a mai declarat că nu vrea să se angajeze în atacuri la persoană, însă dorește să respingă ferm una dintre acuzațiile aduse de premierul Ungariei.

”Niciodată nu am jignit poporul ungar. Dimpotrivă. Nu am altceva decât un imens respect pentru poporul ungar și alegerile pe care le face”, a declarat ea.

Înainte de aprobarea primului raport al UE privind statul de drept, care critică dur Polonia și Ungaria, tensiunea dintre Budapesta și Bruxelles a crescut din nou.

Vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova l-a acuzat pe Viktor Orban că a pus bazele unei ”democrații bolnave”.

Comentariile au fost făcute de oficialul de la Bruxelles în cadrul unui interviu pentru publicația germană Der Spiegel. "Domnul Orban spune adesea că el construiește o democrație liberală. Eu aș zice că el construiește o democrație bolnavă”, a declarat Jourova, potrivit traducerii citate de euronews.

Reacția premierului Viktor Orban nu s-a lăsat așteptată, acesta cerându-i demisia pentru comentariile ”inacceptabile” despre democrația din țara sa. Orban i-ar fi trimis președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care o acuza pe Jourova că încalcă principiul ”sincerei colaborări”.