Vlad Plahotniuc a părăsit Statele Unite ale Americii iar autoritățile de la Chișinău așteaptă un răspuns de la Ankara pentru a afla dacă oligarhul „nu a părăsit” Turcia, arată un comunicat de presă al ministerului de Interne din Republica Moldova.

Vlad PlahotniucFoto: parlament.md

Potrivit sursei citate, „MAI (de la Chișinău) deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România”.

Însă, „pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public”. Ministerul de Interne afirmă că a fost informat „de autoritățile oficiale despre faptul că acesta a traversat frontiera Turciei, dar și României în perioada 7-10 septembrie 2020”.

După ce Vlad Plahotniuc a fost înscris pe lista persoanelor căutate, autoritățile de la Chișinău au făcut „nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către SUA, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate din diferite surse”.

„Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială iar la moment așteptăm un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să ni se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară”, se mai arată în comunicat, care acuză „complicarea” procesului de căutare de declarațiile unor politicieni și de informațiile publicate în mass-media.

„Astfel, autoritățile moldovenești sunt permanent în contact cu partenerii săi din alte țări și depun toate eforturile pentru a identifica locul aflării acestuia, în vederea extrădării lui.

Menționăm că scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni la acest subiect ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pune în pericol atragerea la răspundere a persoanelor condamnate care se ascund în afara țării”, se mai arată în comunicat.

Republica Moldova a anunţat, pe 17 iunie, că a solicitat extrădarea magnatului Vladimir Plahotniuc, care este acuzat în ţara sa de implicarea într-un furt de 1 miliard de dolari din bănci, în perioada 2014-2015.