Mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, dispune de un depozit de arme secret în centrul Beirutului, ceea ce riscă să provoace un nou dezastru, a avertizat premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-un mesaj video adresat marţi Adunării Generale ONU, informează Agerpres. În replică, Hezbollah l-a acuzat pe premierul israelian că minte.

Beirut dupa explozieFoto: JOSEPH EID / AFP / Profimedia

În mesajul său adresat ONU, Benjamin Netanyahu a indicat pe o hartă cartierul Janah din capitala libaneză, afirmând că "în acest loc se poate produce o altă explozie", referire la deflagraţia din august din portul Beirut soldată cu peste 190 de morţi şi 6000 de răniţi.

La originea exploziei de la 4 august s-a aflat un stoc de azotat de amoniu depozitat în port fără măsuri de siguranţă adecvate.

Potrivit premierului israelian, în cartierul Janah din sudul Beirutului se află o fabrică de rachete a Hezbollah, amplasată în apropierea unei uzine de gaz. "Acestea sunt canistre de gaz. Chiar aici", a spus Netanyahu, arătând un loc pe hartă.

"Este la câţiva metri de o benzinărie. Este la 50 de metri de uzina de gaz. Aici sunt alte camioane cisternă. Şi este în mijlocul unei zone rezidenţiale".

Netanyahu le-a cerut locuitorilor din Janah să ceară autorităţilor desfiinţarea depozitului. La scurt timp după discurs, armata israeliană a făcut publice informaţii privind trei facilităţi de construire de rachete de înaltă precizie despre care susţine că sunt folosite de Hezbollah, situate tot în Beirut, între care cea despre care vorbise premierul.

Armata israeliană a menţionat că Israelul a notificat în repetate rânduri ONU despre existenţa respectivelor facilităţi şi că acum cere guvernului libanez să ia măsuri fără întârziere, cu susţinerea comunităţii internaţionale. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, l-a acuzat pe Netanyahu că minte.

"Vom permite accesul media în facilitatea despre care a vorbit Netanyahu, ca lumea să afle în sfârşit că minte", a declarat Nasrallah într-un discurs televizat, la o oră după intervenţia premierului israelian. El a subliniat că această măsură este menită să-i asigure pe libanezi că Hezbollah "nu-şi pune rachetele între case". Liderul mişcării l-a mai acuzat pe premierul israelian că încearcă să-i "incite" pe libanezi împotriva Hezbollah.

"Ştim foarte bine unde să ne punem rachetele", a adăugat el. Marţi seara, biroul de presă al Hezbollah a organizat un tur al facilităţii evocate de Netanyahu.

Proprietarul fabricii, care a afirmat că este adept al Hezbollah, a spus că acolo "se taie bare de metal". "Nu sunt rachete aici, după cum vedeţi", le-a spus el zecilor de ziarişti prezenţi.

Şeful biroului de presă al Hezbollah, Mohammed Afif, a insistat la rândul său că "acuzaţiile inamicului sunt false şi această facilitate este una industrială, aparţinând unui libanez, unde lucrează muncitori şi nu sunt rachete".

"Am organizat acest tur pentru media pentru a-i răspunde lui Netanyahu şi a-i expune minciunile", a mai spus Afif.

Zeci de susţinători ai Hezbollah s-au adunat în jurul fabricii, scandând "Dumnezeu să-i binecuvânteze pe Nasrallah şi Hezbollah". Israelul şi Libanul sunt oficial în război.

Hezbollah, finanţată şi antrenată de Iran şi care este considerată de mai multe ţări organizaţie teroristă, a lansat în mod repetat atacuri din Liban împotriva Israelului, care atacă cu regularitate ţinte iraniene şi ale Hezbollah în Siria şi Liban.