Indicele bursier futures S&P 500 a scăzut cu 0,5%, după o creștere de 0,7%, după prima confruntare a candidaților la președinția SUA Donld Trump și Joe Biden, caracterizată de Reuters drept „aprinsă și haotică”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Investitorii își fac griji cu privire la incertitudinea prelungită dacă Trump ar pierde, după refuzul său de a se angaja să accepte rezultatul alegerilor.

”Nu am văzut multe lucruri în plan politic care să schimbe fundamental ceea ce se știam deja. Bursele preferă în mod normal ca titularul să câștige. Acțiunile pe piața futures au crescut inițial - pentru că probabil Trump a dat unele lovituri - dar nu a fost suficient și cred că Biden s-a descurcat destul de bine. Așadar, nu este o surpriză să văd că acțiunile futures pe piața SUA au scăzut”, spune Shane Oliver, șeful compartimentului de investiții stratetige la AMP Capital din Sydney, potrivit Mediafax.

”A fost o dezbatere încărcată emoțional și ambele părți au convingeri puternice. O victorie a lui Trump va duce la o reducere a cheltuielilor din cauza deficitului mare, dar fără o creștere a impozitelor și cu mai puține obstacole pentru piață... În cazul în care ar câștiga Biden investitorii ar trebui să facă față unui impact fiscal la nivel personal și corporativ, care va aduce volatilitate pe piață, dar pe termen lung ar putea reprezenta o oportunitate în domeniul sănătății și al energiei alternative.”, este de părere James Rosenberg, consilier financiar EL&C Baillieu, Sydney.

”Piețele nu aveau mari speranțe. Biden nu s-a dovedit a fi „Sleepy Joe” și a risipit îngrijorarea că nu ar putea face față dezbaterilor și și-ar reduce șansele de a câștiga... Biden are un avantaj asupra lui Trump, dar nu este clar dacă poate obține suficiente colegii electorale, la fel ca în 2016. Este din ce în ce mai probabil să nu avem un câștigător clar în noaptea alegerilor și să avem câteva săptămâni de contestații. Unele piețe orientate spre viitor, cum ar fi VIX, iau în calcul acest lucru, dar alte piețe, cum ar fi bursele, nu par să-l fi luat în considerare pe deplin acest lucru. Așa că mă aștept la tranzacții cuminți, lipsite de riscuri, pe fondul unei perioade îndelungate de contestări”, a adăugat Mashahiko Loo, manager de portofoliu la AllianceBernstein, Tokyo.