Biroul Electoral Central a respins cererea Ministerului de Interne privind prelungirea votării după ora 21.00 în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19, au declarat pentru HotNews.ro oficiali BEC.

Alegeri 2020Foto: Agerpres

Conform surselor citate, au fost doar două voturi "pentru".

PSD a cerut BEC respingerea solicitării, cu următoarele argumente: "nu întrunește cerințele de legalitate" și "este de natură a încălca competența materială a BEC".

"Recomandarea MAI nu poate fi primită, deoarece extinde sfera de aplicare a legii pentru a include în mod artificial în noțiunea de local al secției de vot aleile, trotuarele sau chiar perimetrul nedefinit aflat în vecinătatea secției de votare. Se constată astfel că nu există niciun fel de reper concret de determinare a arealului sau al numărului de persoane ce ar putea vota după ora 21.00, conform recomandării ministerului", se arată în întâmpinarea către BEC semnată de președintele PSD Marcel Ciolacu.

Ce argumente a mai invocat PSD:

  • BEC nu poate interveni asupra conținutului legii și nu poate adăuga la aceasta ceea ce s-ar întâmpla în condițiile în care s-ar aprecia că prin sintagma "localul secției de votare" s-ar înțelege spațiile aflate în proximitatea secției de votare.
  • Se extinde în mod artificial și perpetuu procesul de votare câtă vreme nu se instituie și persoane abilitate să constate care este ultimul alegător care se află în localul secției de votare.

"Pentru toate aceste motive, vă rugăm să respingeți solicitarea MAI privind modificarea art 92 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale", mai arată liderul PSD, potrivit adresei acestuia, publicată de europarlamentarul Siegfried Mureșan pe contul său de Facebook.

MAI ceruse BEC prelungirea votului după ora 21.00 acolo unde vor fi persoane în apropierea secțiilor care vor dori să voteze.

”Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare (curtea exterioară a localului, alei şi trotuare) şi doresc să îşi exercite dreptul de vot”, ceruse MAI, într-o notă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu.

Potrivit adresei înaintate BEC, solicitarea a fost formulată în contextul informaţiilor referitoare la unele situații punctuale existente la unele secții de votare, generate de măsurile luate în condițiile pandemiei de COVID-19.