”Ce ai face în numele dragostei? Bărbatul pe care îl iubesc încerca să răstoarne un dictator și a fost închis pentru asta. Așa încât am făcut ceea ce ar fi făcut orice soție loială. Am candidat în locul lui. Nu mă interesează politica, visul meu este să fiu o mamă bună și o soție minunată. Iar acum conduc o revoluție împotriva ultimului dictator din Europa”.

Svetlana TihanovskaiaFoto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Așa își începe editorialul video lidera opoziției de la Minsk, Svetlana Tikhanovskaya, editorial publicat în ediția online a cotidianului New York Times.

În înregistrarea video, lidera opoziției trece în revistă din nou violențele la care au fost supuși protestatarii arestați după alegerile din 9 august. Sunt prezentate imagini cu rănile și vânătăile acestora, dar și mărturii legate de bătăile și chiar violul la care au fost supuși în arest.

Devenită imagine simbol a mișcării de protest, Tikhanovskaya spune povestea improbabilă a unei mame casnice care a ajuns să conducă revoluția împotriva lui Aleksandr Lukașenko aflat la putere din 1994 și reales în scrutinul din 9 august, ale cărui rezultate nu sunt recunoscute de Uniunea Europeană.

Opoziția din această țară acuză frauda masivă și afirmă că Tikhanovskaya a câștigat alegerile.

Lidera opoziției face, din nou, apel la comunitatea internațională pentru a susține organizarea unor alegeri libere în Belarus.

Este oare ea eroul care poate pune capăt tiraniei Lukașenko?, se întreabă jurnaliștii de la NY Times.