Mai multe state din UE, în frunte cu Germania, acuză Parlamentul European că pune în pericol planul de relansare conceput cu mare dificultate de cei 27, din cauza exigenței eurodeputaților de a condiționa atribuirea fondurilor europene de respectarea statului de drept, scrie AFP.

Parlamentul EuropeanFoto: PE

"Fără un acord general rapid între Consiliul (care reprezintă statele membre) și Parlamentul European" asupra cadrului bugetar 2021-2027, "riscăm să întârziem planul de relansare", a avertizat vineri ambasadorul german la UE Michael Clauss.

"Sunt extrem de îngrijorat să văd că negocierile avansează în acest moment mult prea lent. Trebuie să accelerăm puternic negocierile", a continuat el, precizând că statele propun eurodeputaților să lucreze și în "week-end-uri".

După un summit maraton, cei 27 au convenit în iulie asupra unui plan de relansare de 750 miliarde euro, asociat bugetului european 2021-2027 în curs de negociere.

În ceea ce privește bugetul multianual al UE, Parlamentul European consideră că este subdimensionat. Între altele, eurodeputații cer garanții pentru crearea unor noi surse de venituri pentru Uniune (taxa digitală, piața cărbunelui ...).

Dar, în special, Parlamentul cere ca subvențiile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept (independența justiției, libertatea presei ...), o măsură care vizează înainte de toate Ungaria și Polonia. Este vorba de o "linie roșie" pentru liderii principalelor partide.

Ori, "cadrul bugetar și fondul de relansare sunt politic și tehnic inseparabile (...) Timpul presează", subliniază Michael Clauss.

Un alt diplomat european spune chiar că „elementele planului de salvare al UE sunt luate ostatic de către deputați”.

"Purtăm discuții intensive cu toate statele. Negocierile sunt extrem de complicate", a recunoscut Michael Clauss, care a precizat că Berlinul, care asigură până în decembrie președinția rotativă a UE, va formula "în curând" o propunere, orientată mai mult spre un mecanism de sancțiuni pentru folosirea necorespunzătoare a fondurilor europene.