Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de poliție Ioniţă Alexandru-Cătălin din Ministerul Afacerilor Interne. Acesta a fost urmărit penal pentru trafic de influență, însă DNA a clasat dosarul în septembrie anul trecut.

Catalin IonitaFoto: Directia Generala Anticoruptie

Șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne, Cătălin Ioniță, a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), necesară exercitării funcţiei, a anunțat pe 26 august Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

După demiterea din funcție, ofiţerul a fost pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale.

Neavând certificat ORNISS și fiind pus la dispoziție, există posibilitatea ca, în lipsa găsirii unui post de conducere adecvat, acesta să fie trecut în rezervă, au declarat în august surse oficiale pentru HotNews.ro.

Avizul ORNISS permite accesul la informațiile clasificate, iar fără acesta este practic imposibil accesul la un post de răspundere în MAI.

Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri, precizează MAI.

Cătălin Ioniță a condus și Poliția Română. A fost numit în ianuarie 2018, după demiterea lui Bodgan Despescu, în urma scandalului legat de polițistul de la Brigada Rutieră a Capitalei Eugen Stan, acuzat de agresarea sexuală a unor copii și femei.

Cătălin Ioniță a invocat motive personale, iar o zi mai târziu a fost chemat la audieri la DNA. În 27 iunie 2018, DNA a anunţat că fostul şef al Poliţiei Române Cătălin Ioniţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, în formă continuată în legătură cu deținerea unui teren la marginea Bucureștiului.

"Suspectul Ioniţă Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, a pretins de la suspecta Dinu Petruţa (persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare din suprafaţa respectivă, promiţând în schimb că îi va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie”, anunța DNA la acea vreme.

În septembrie 2019, DNA a anunțat că dosarul pentru trafic de influență a fost clasat, pe motiv că fapta nu există.

În schimb, partea din dosar legată de fals în declarații a fost declinată la Parchetul Curtii de Apel, după ce Cătălin Ioniță ar fi menționat în declarația de avere din 2018 o suprafață de zece ori mai mică decat deținea in realitate. Chestorul a susținut că este vorba despre o greșeală de redactare.