Liderii republicani au intervenit pentru a calma spiritele după ce președintele Donald Trump a refuzat în repetate intervenții să își asume clar un transfer de putere pașnic după alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a insistat că va exista un transfer ordonat, în timp ce un alt aliat al președintelui, Lindsey Graham, a declarat că totul se va desfășura ”pașnic”.

Lideriil republicani încearcă astfel să calmeze temerile potrivit cărora Trump ar putea declanșa violențe în încercarea de a se agăța de putere dacă va pierde scrutinul în favoarea democratului Joe Biden, deși au apelat la declarații mai curând diplomatice și nu l-au confruntat direct pe președintele care candidează pentru al doilea mandat din partea partidului lor.

“Câștigătorul alegerilor din 3 noiembrie va fi inaugurat pe 20 ianuarie. Va fi o tranziție ordonată așa cum a fost întotdeauna, o dată la 4 ani, din 1792”, a transmis pe twitter Mitch McConnell.

De-a lungul campaniei, la fel ca în 2016, Trump a pus sub semnul întrebării votul prin corespondență, acuzând democrații că pun la cale fraudarea scrutinului. În acest context, întrebat dacă va accepta o eventuală înfrângere în alegerile din 3 noiembrie, Trump a refuzat constant să dea un răspuns clar. ”Vom vedea”, e replica lui favorită.

Ultima intervenție de acest gen care a generat un nou val de temeri că ar putea refuza să plece de la Casa Albă în eventualitatea unei înfrângeri a avut loc recent, în conferința de presă de la Casa Albă, de miercuri, relatează The Guardian și BBC News.

“Ei bine, va trebui să așteptăm să vedem ce se întâmplă. (...) Lăsați voturile prin corespondență și vom avea un transfer foarte pașnic... nu va fi niciun transfer, sincer vorbind, va fi o continuare”, a declarat Trump.

O afirmație interpretabilă, căci este posibil ca Trump să susțină că a sugerat că nu va fi nevoie de un transfer întrucât va câștiga alegerile. Dar o afirmație nu mai puțin riscantă și greu de conceput pentru liderul celei mai puternice democrații, însă foarte obișnuită pentru stilul deja consacrat al liderului de la Casa Albă.

Hillary Clinton a taxat imediat intervenția lui Trump: ”Refuzul lui Trump de a se angaja la un transfer pașnic de putere este tipic pentru comportamentul unui dictator aspirant disperat. E patetic. Însă pentru că este președinte trebuie să luăm în serios amenințarea sa”.