​Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, a mers la DNA, joi dimineață, pentru audieri într-un dosar în care este acuzat de procurori că ar fi încasat ilegal bani pentru sute de ore suplimentare, în starea de urgență. În acest dosar sunt vizați și colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea. Bogdan Enescu a spus că nu ia în calcul să demisioneze pentru că "nu se impune în acest caz".

Bogdan EnescuFoto: Captura video

Șeful Jandarmeriei are calitatea de suspect, fiind acuzat de uzurpare de calități oficiale și obținerea de foloase necuvenite.

La intrarea la DNA, Bogdan Enescu le-a spus jurnaliștilor că este nevinovat, acesta fiind și motivul pentru care nu și-a angajat un avocat.

Întrebat despre situația orelor suplimentare, el a răspuns: "Am spus că sunt chestiuni tehnice asupra cărora nu vreau să mă pronunț. E ok? Nu știu de ce vă îngrămădiți așa, eu sunt...”.

De asemenea, întrebat dacă ia în calcul să își dea demisia de la șefia Jandarmeriei Române, a răspuns: "Sub nicio formă nu intrăm în astfel de speculații (...) Vă mulțumesc pentru interesul pe care îl acordați acestui caz”.

Șeful Jandarameriei a spus, la ieșirea de la DNA, că "se va face lumină" în acest caz: "Am discutat cu domnul procuror de caz. Cercetările în caz continuă şi se va face lumină. Îmi doresc ca să se facă lumină în acest caz, pentru că nu este o situaţie benefică nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituţional. Voi da tot concursul şi instituţia, şi eu personal ca să se facă lumină în acest caz. Nu am nicio intenţie de a ascunde adevărul sau de a ascunde alte situaţii care pot conduce la clarificarea acestui caz".

Întrebat din nou despre o eventuală demisie, Enescu a răspuns: "Nu iau în calcul acest aspect pentru că nu se impune în acest caz".

În acest dosar sunt vizați și colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, care ar urma să fie audiați și ei de procurorii DNA.

Dosarul a fost deschis de DNA în urma unei sesizări făcute de Corpul de Control al Ministerului de Interne, potrivit Digi 24. În luna iulie au fost făcute verificări la Jandarmeria Română, constatându-se că șeful acestei instituții, colonelul Bogdan Enescu, dar și doi foști șefi - colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea - și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare, în starea de urgență, și ar fi încasat zeci de mii de lei.

Doar șeful Jandarmeriei și-ar fi aprobat ilegal 900 de ore suplimentare de muncă, prejudiciul fiind de circa 40.000 de lei. El ar fi aprobat și orele suplimentare în cazul celor doi subalterni. Conform surselor Digi24, prejudiciul este de aproximativ 80.000 de lei.

Colonelul Bogdan Enescu a fost numit la conducerea Jandarmeriei Române în decembrie 2019.