Curtea Constituțională a amânat din nou marți pronunţarea unei decizii asupra sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului privind legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare, şi nu Guvernul. Alegerile legislative vor avea loc în acest an în 6 decembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea Constituţională a amânat în mai multe rânduri o decizie pe sesizările privind legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare. Noul termen stabilit de CCR pentru pronunțarea unei decizii este 29 septembrie.

  • "În ziua de 22 septembrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere obiecțiile de neconstituționalitate a Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, obiecții formulate de președintele României și de Guvern. În cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, constatând identitatea de obiect a cauzelor, a dispus conexarea acestora și a amânat pronunțarea pentru 29 septembrie 2020", a anunțat CCR.

În 17 august, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, legea care prevede că data alegerilor este stabilită de Parlament, nu de Guvern.

Și Guvernul a atacat legea la Curte, în condiţiile în care premierul Ludovic Orban afirma în 28 iulie, încă de la adoptarea legii, că parlamentarii se află în conflict de interese, în condiţiile în care îşi pot prelungi cât mai mult posibil mandatul şi anunţa că specialiştii analizează temeiuri de atacare la Curtea Constituţională.

În obiecţia depusă la CCR, preşedintele Iohannis susţine că, prin intervenţia intempestivă şi formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor, se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale”.

Conform legislaţiei în vigoare, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului privind data alegerilor, mai spune şeful statului.

„Stabilirea datei alegerilor este legată de durata mandatului Parlamentului, iar Guvernul este autoritatea care asigură respectarea normelor constituţionale prin punerea în executare a dispoziţiilor legale (ce reprezintă, în esenţă, o transpunere a celor constituţionale)”, arată sursa menţionată.

În 27 iulie, Senatul a adoptat ca prim for sesizat proiectul de lege care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Legislativ şi nu de către Guvern. În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă, ca for decizional.