Plenul Parlamentului a adoptat marţi proiectele privind rectificarea bugetului de stat și al asigurărilor sociale pe acest an, care includ amendamentul PSD prin care pensiile cresc cu 40% și nu cu 14 % cât decisese Guvernul. În timpul dezbaterilor, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a acuzat PSD că vrea „să arunce țara în aer”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a anunţat de la începutul ședinței Parlamentului, că PNL va ataca la CCR aceste proiecte care includ amendamentele PSD. "Vom ataca la CCR aceste proiecte şi vom face tot ce ţine de noi pentru a scăpa ţara de PSD. Duminică românii vor vota PNL pentru a scăpa de PSD", a spus Roman.

UPDATE 14.14 Proiectul de lege pentru aprobarea rectificării bugetului de stat, cu modificările impuse de PSD, a fost adoptat cu 242 de voturi pentru, 147 împotrivă. Proiectul de aprobare a rectificării bugetului asigurărilor sociale a fost adoptat cu voturi 246 pentru și 104 împotrivă.

UPDATE 14.00 A început dezbaterea pe articole a proiectului de lege. Proiectul rămâne la votul final.

UPDATE 13.58 Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, afirmă că Guvernul nu a introdus bani în creșterea veniturilor românilor. Ea susține că PSD a guvernat bine, economia a crescut, pensiile au fost mărite, chiar dacă PNL și Iohannis spuneau că nu sunt bani. „Preferați ca 2 milioane de români să trăiască în sărăcie. Aveți bani, dar nu vreți să-i dați”, a spus Vasilescu.

UPDATE 13.47 Călin Popescu Tăriceanu spune că Guvernul s-a împrumutat cu 100 de miliarde. „De acești bani au profitat clienții politici ai PNL”, a acuzat el. „I-aș ruga pe Iohannis, Orban și Cîțu să trăiască cu 1.000 de lei pe lună și să ne zică câte zile au rezistat”, a mai spus el, acuzând că peste 1,4 milioane de români care câștigă sub această sumă sunt disprețuiți de guvernanți.

UPDATE 13.44 Alfred Simonis de la PSD acuză Guvernul că „s-a luat la trântă cu bătrânii României”. „În alte societăți, bătrânii sunt venerați. Voi îi lăsați să se descurce singuri”, a spus el. „PSD face ce a anunțat în ultimii ani de zile și s-a ținut de cuvânt. Azi e important cine nu susține această lege. Azi, legea va trece de Parlamentul României și veți fi obligați să măriți pensiile cu 40%”, a adăugat el.

UPDATE 13.41 Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, le-a spus parlamentarilor că modificările pe care vor să le facă demonstrează ipocrizie. El amintește de o notă a fostului ministru Eugen Teodorovici care recunoștea că pensiile nu pot fi mărite.

„Într-o perioadă de creștere economică, fără pandemie, Guvernul PSD stia că nu poate să mărească pensiile cu 40%. (...) O grupare vrea să arunce acum țara în aer”, a spus Cîțu.

UPDATE 13.30 Deputatul PNL Gabriel Andronache a solicitat ca proiectele de lege prin care este aprobată rectificarea bugetară pe acest an să fie retrimise la comisiile reunite de buget-finaţe pentru un alt raport, pe motiv că cel deja aprobat încalcă prevederile legislative şi inclusiv Constituţia, scrie News.ro. Cererea PNL a fost respinsă cu 225 voturi "împotrivă”, 175 "pentru”, şase abţineri, iar 11 aleşi nu şi-au exprimat votul.

Şedinţa a început la ora 13.00.

Miercuri, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", adoptând un amendament al PSD care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensii.

Alte amendamente ale PSD adoptate de comisii se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor; la suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi la suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerului Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Totodată, la propunerea PSD, s-a aprobat şi majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation şi a bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB, mai prevede un amendament adoptat de comisii. La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentarii PNL.

Luni, premierul Ludovic Orban a declarat că bugetul ''nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă'' şi a făcut apel la toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

"Bugetul nu-şi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă. În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică", a afirmat Ludovic Orban.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că social-democraţii rămân consecvenţi şi vor vota în Parlament creşterea pensiilor conform legii.

"Rămânem consecvenţi! Mâine (marţi-n.r.) vom vota în Parlament creşterea pensiilor conform legii! Iohannis şi Orban au umilit destul persoanele în vârstă! I-aţi fugărit cu poliţia şi i-aţi amendat în starea de urgenţă! I-aţi ţinut la cozi în faţa spitalelor, fără acces la tratament! I-aţi ţinut fără medicamente esenţiale, aşa cum este Euthyrox, iar acum vă plângeţi că se îmbolnăvesc! Nu le-aţi dat nicio mască din cele promise, dar îi amendaţi dacă nu au! Ajunge! Orice guvern normal la cap îşi respectă seniorii. Nu îşi bate joc de ei. Sunt părinţii şi bunicii noştri. Sunt oamenii care v-au crescut, nu povara de care nu ştiţi cum să scăpaţi mai repede acum. N-aţi făcut nimic pentru ei. Aplicaţi legea măcar. Opriţi-vă din furat şi veţi avea bani pentru pensii! Sunt 5 milioane de pensionari care aşteaptă să li se facă dreptate. Să-i vedem mâine pe cei care se opun acestei dreptăţi", a scris Ciolacu pe Facebook.