Nivelul Lacului Techirghiol a scăzut cu aproape un metru din cauza lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor ridicate din ultimii ani, însă a crescut salinitatea, potrivit reprezentanților Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral. Ei afirmă că nivelul apei din lac este asemănator cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații, în jurul anilor '70- '80, sistemul de irigații fiind acum dezafectat, și avertizează că, cel mai probabi, acest fenomen se va accentua în anii următori.

Lacul TechirghiolFoto: Administraţia de Apă Dobrogea-Litoral

Administraţia de Apă Dobrogea-Litoral spune, într-un comunicat de presă transmis luni, că în urma sesizării reprezentanților Primăriei Techirghiol privind scăderea nivelului apei din Lacul Techirghiol au întocmit un raport în care au stabilit că s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru.

Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar și din acest an care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm, arată sursa citată.

Un alt factor importat, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă, care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă. Prin urmare, nivelul apei din lac la ora actuală este asemănator cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații, în jurul anilor '70- '80, spune Administraţia Bazinală de Apă Dobrgea-Litoral.

"Din punct de vedere al salinității, în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Tocmai de aceea l-am informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal și, mai mult, nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a laculu,i ceeea ce înseamnă un efect benefic. Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

Începând cu perioada anilor 1970 s-a constatat o creștere continuă a nivelului apei în Lacul Techirghiol, urmată de o scădere a salinității lacului și ca urmare a avut loc o deteriorare a mediului și condițiilor favorabile dezvoltării unei flore și faune specifice nămolului sapropelic, cu calitățile terapeutice recunoscute.

Pentru stoparea degradării și remedierea caracteristicilor terapeutice actuale ale Lacului Techirghiol s-au proiectat și executat, în mai multe etape, lucrări și amenajări, care să intercepteze și evacueze în afara perimetrului lacului, cât mai mult din afluxul de apă dulce de suprafață și din subteran. Aceste lucrări au fost efectuate în trei etape, prima etapă a avut loc în perioada anilor 1977-1979, iar a doua în perioada 1980-1983. Aceste ape dulci sunt interceptate de către construcții hidrotehnice și de drenare de coastă și apoi sunt evacuate în afara lacului Techirghiol, mai arată sursa citată. Etapa a treia a început în anul 1987, fiind executate diverse lucrări, respectiv baraj în coada lacului Techirghiol (barajul mare), canal de coastă pe malul sudic al lacului Techirghiol.