Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv o cerere formulată de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate în dosarul '10 august', transmite Agerpres.

ICCJ - sala Sectiilor UniteFoto: Agerpres

În urma acestei decizii, cererea DIICOT de redeschidere a anchetei în dosarul '10 august' va ajunge la Tribunalul Bucureşti.

Pe 4 august, procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ''10 august'' şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Conform procedurii, decizia şefei DIICOT trebuia confirmată de o instanţă, însă Curtea de Apel Bucureşti a hotărât pe 10 august că nu are competenţa de a soluţiona această cauză şi a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti.

Tot atunci, Curtea de Apel a respins ca inadmisibilă o cerere formulată de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală).

Dosarul a întârziat peste o lună la Instanţa supremă, unde s-a judecat recursul lui Sebastian Cucoş.

Procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial, pe 4 august, soluţia de clasare a dosarului ''10 august'' şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.