Astăzi începe procesul în care Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii cere "constatarea calităţii de colaborator al Securităţii" pentru Mugur Isărescu

de I.H.     HotNews.ro
Vineri, 18 septembrie 2020, 9:20 Actualitate | Esenţial


Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale
Foto: BNR
Procesul în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut "constatarea calităţii de colaborator al Securităţii” pentru guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, începe vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, la trei luni de la înregistrarea dosarului.

Dosarul a fost înregistrat în 15 iunie la Curtea de Apel Bucureşti.

În cererea trimisă în instanţă, CNSAS arăta că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România. ​
 • Cererea CNSAS poate fi consultată aici

 • "Din analiza dosarelor (...), rezultă că domnul (Mugur Isărescu, n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informaţii sub nume conspirativ (...). La stabilirea identităţii dintre sursa (...) şi dl (Mugur Isărescu - n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le ataşăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv.
 • Astfel, în cuprinsul tabelului privind reţeaua informativă datat 3.05.1989 se găseşte consemnarea (...) cu numele conspirativ (...); data obţinerii aprobării de partid (...) 16.03.1986. Facem precizarea că, deşi este menţionată obţinerea aprobării de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că dl (Mugur Isărescu, n.r) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la data menţionată s-a obţinut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 - 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR", se arată în documentul trimis în instanţă de CNSAS.
Conform instituţiei, Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979 - 1989, iar pe parcursul colaborării cu Securitatea el a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări.
 • "Aşa cum rezultă din nota de constatare nr. (...), dl. (Mugur Isărescu, n.r.) a activat ca informator, cu numele conspirativ (...), în perioada 1979-1989, fiind recrutat de către (...), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (...). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări - notele din 16.12.1987 (...) şi 05.03.1985 (...).
 • Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)", se mai spune în cererea CNSAS trimisă la CAB.
Potrivit CNSAS, informaţiile furnizate Securităţii de către Mugur Isărescu se referă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist.

"Reţinem, astfel, notele din 16.12.1987 şi 05.03.1985, redactate olograf şi semnate de pârât cu numele conspirativ (...), prin care acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist faţă de alte ţări, respectiv:
 • În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. 'Are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberii (acuzat că îi răpeşte mai mult de o oră); încălzirea locuinţei în care trăieşte; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări. (...) Sursa a constatat o accentuare evidentă a manifestărilor de nemulţumire după ce a divorţat (...).
 • În legătură cu întâlnirea din 05.03.1985 dintre E.D. şi M.I. şi D.W. (...) sursa poate relata următoarele: '(DW) în discuţii a menţionat dificultăţile întâmpinate de membrii comunităţii diplomatice din Bucureşti în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor şi căldurii). A arătat că diplomaţii acreditaţi la Bucureşti îşi exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejaţi în orice ţară, în România însă ei au stat în condiţii mai dificile decât populaţia. A manifestat interes faţă de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depăşirea acestor dificultăţi. De asemenea, dacă în România sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economică sau numai se repetă linia oficială. A pus întrebări în legătură cu unele neconcordanţe între cifrele publicate în presă privind îndeplinirea planului de dezvoltarea a României (de exemplu, din anuarul statistic al R.S.R. reiese că ponderea ţărilor socialiste în comerţul nostru exterior este de cca. 45%, pe când din datele comunicatului de îndeplinire a planului este de 54%".
În legătură cu aceste informaţii furnizate de Isărescu, CNSAS explica faptul că Securitatea monitoriza cu atenţie orice comentariu negativ la adresa nivelului de trai sub regimul comunist, cunoscut fiind faptul că acesta urmărea promovarea ideii că statul comunist era forma superioară de organizare politică şi socială, în care toate persoanele aveau un nivel de viaţă ridicat, iar meritul pentru această stare de fapt se datora în exclusivitate partidului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2896 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  Mdeah... (Vineri, 18 septembrie 2020, 9:37)

  Nea Hoisan [utilizator]

  "Balada Mesterului Manole". Balada sau saga?...
  • +3 (7 voturi)    
   toti cei care au condus institutii sunt securisti (Vineri, 18 septembrie 2020, 10:56)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

   in 1989 NU a fost o revolutie , puterea au preluat-o securistii aia care au tras in populatie pt a legitima uciderea lui Ceausescu pt ca ei sa poata prelua puterea

   Iliescu a fost in conducerea PCR

   Securistii sunt de fapt 'teroristii' aia de care vorbea in 1989 si pe care nici astazi nu ii cunoastem cu nume si prenume

   A avut grija generalul Voinea sa ascunda tot ce trebuie si pt asta a primit niste stele, o pensie speciala de SECURIST

   Ion Tiriac - SECURIST
   Ilie Nastase - turnator si securist

   si multi altii despre care nu se stie acum pt ca nu exista interesul sa se afle
   • +3 (3 voturi)    
    Nu te infiebanta prea tare (Vineri, 18 septembrie 2020, 11:25)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Inainte de 1989 ajungeai director sau puteai sa urmezi facultatea de drept,numai daca aveai recomandari de la P.C.R si Securitate(dosar o.k si erai ca si intrat).Atunci Partidul unic era mai tare,el comanda ce se lucreaza la securitate si ce dosare din instanta trebuie''rezolvate''.Dupa Revolutie,pas cu pas,securitatea si-a recapatat forta dar surpriza,au devenit mai tari decat partidele politice.De ce?Pentru ca au avut misiunea,de la partid,sa recomande sau nu numirile de ministri(care lucreaza ,snachi,cu secrete de stat).''Saracul ''Dragnea si altii ca el au crezut ca pot face ce vor cu DNA+Securitatea noua.Surpriza insa:acestia mai dau si peste degete cand se fura cu nesimtire.De aceea se vorbeste de''statul paralel''.A fost creat tot de politicieni ,sa-si dea in cap unul la altul.Acum se mira de propria creatie.
 • +5 (7 voturi)    
  futile, tardive... (Vineri, 18 septembrie 2020, 10:01)

  demaGOGU [utilizator]

  ..."sursa" si-a cladit 30 de ani de cariera, and counting, pe acele informari, nu ii ia nimeni acesti ani inapoi.
 • +3 (5 voturi)    
  si ce daca??? (Vineri, 18 septembrie 2020, 10:12)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Sa zicem ca se dovedeste "beyond reasonable doubt" ca Isarescu a fost colaborator al Secu inainte de 1989.

  Ce efecte va avea asta?
  Chiar daca ar fi nu doar demis, ci chiar impuscat pe loc, poate modifica aceasta trecutul?
  Schimba faptul ca afost non-stop Guvernator al BNR, din 1990 incoace??
  • -1 (3 voturi)    
   normal.. (Vineri, 18 septembrie 2020, 11:35)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

   ... toata jena pica asupra poporului roman ca in toti anii astia n-a avut ceva mai bun decat un jeg de securist turnator.
   • +1 (1 vot)    
    Imi pare rau! (Duminică, 20 septembrie 2020, 15:57)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Perfect adevarat ce spui, dar este tare rau, pentu noi toti ... desi, spre deosebire de ion ilici si multi altii, pe Isarescu nu l-am votat DIRECT niciodata!
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 septembrie 2020, 11:41)

  [anonim]

  • -1 (1 vot)    
   Nooo.... (Vineri, 18 septembrie 2020, 16:44)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui

   Se zice : lasati-ma sa-l cant !!! bucuria lui ciolanis , are o boala pe el de l-ar vedea in puscarie ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by