Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea susține că este "inadmisibil" ca în România să nu existe un lanţ de magazine în care fermierii să îşi valorifice "direct" produsele și se declară "extrem de supărat" de soarta Casei Române de Comerţ Agroalimentar "Unirea". Casa de Comerț a fost înființată de Petre Daea, la inițiativa fostului lider al PSD Liviu Dragnea. Consiliul de Administraţie al Casei de Comerţ Unirea reclama că "magazinele sunt butaforii cu iz penal", unde s-au făcut achiziţii de un milion de euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este inadmisibil în România să nu găseşti voinţă politică să îţi faci o reţea comercială proprie. Nu vom avea produse româneşti şi nu vom putea valorifica munca fermierilor şi să asigurăm hrană de calitate consumatorilor dacă în România nu ne facem lanţul de magazine pe care să-l gestioneze românii noştri şi prin care să poţi aduce produsele în piaţă", a susţinut Petre Daea, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, potrivit Agerpres.

Fostul ministru al Agriculturii a susținut că este întrebat deseori ce s-a întâmplat cu Casa Română de Comerţ Agroalimentar "Unirea", spunând că aceasta a fost înfiinţată ca un instrument al statului pentru a realiza "acea verigă necesară" între producător şi consumator.

Daea a mai susținut că a decis înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar "Unirea" pentru a lua aceste produse de la producători şi a le duce în pieţe organizate, prin magazine proprii sau altele. "De aceea sunt extrem de supărat că s-a oprit acest program, care începuse foarte bine", a spus el. Petre Daea a mai afirmat că nu înţelege de ce "acest program minunat" pe care l-a început "a fost torpilat" de către actualii guvernanţi.

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea a fost înființată de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, la inițiativa lui Liviu Dragnea, care susținea că scopul este de a-i ajuta pe micii fermieri să își valorifice produsele. În aprilie 2019, Guvernul PSD a aprobat majorarea capitalului social al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea la 93 de milioane de lei.

În ianuarie 2020, Corpul de control al Ministerului Agriculturii a trimis Parchetului "nişte concluzii" legate de magazinele Gostat înființate prin Casa de Comerț Unirea, proiectul fostului lider PSD Liviu Dragnea, pus în practică de Petre Daea. Anunțul a fost făcut atunci de către ministrul liberal al Agriculturii, Oros.

Controlul a fost făcut în urma unei sesizări a Consiliului de Administraţie al Casei de Comerţ Unirea, care a reclamat că "magazinele sunt butaforii cu iz penal", unde s-au făcut achiziţii de un milion de euro.

Potrivit ministrului Agriculturii, controlul a vizat achiziţiile pe care le-au făcut cele două magazine de stat, achiziții de aproximativ un milion de euro, fără să aibă aprobarea consiliului de administraţie.