Românii cu simptome respiratorii sau cu temperatură de peste 37,3 grade care vor ajunge în secțiile de votare să voteze la alegerile locale din 27 septembrie vor folosi urne și cabine care vor funcționa exclusiv pentru astfel de situații, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a avertizat că alegerile vor avea loc în contextul în care România se află în faza a doua a primului val de COVID-19 și va fi "o lună de foc".

Stampila votFoto: AGERPRES

Nelu Tătaru a prezentat o parte din regulile sanitare stabilite de ministerele Sănătății și Internelor pentru alegerile locale din 27 septembrie.

El a precizat că dacă o persoană care ajunge în secția de votare are temperatură peste 37,3, va merge către o urnă şi cabină de vot dedicată, care va fi utilizată doar pentru astfel de cazuri şi care va fi dezinfectată după fiecare alegător.

  • ”V-am spus că va fi o lună de foc, care va începe prin măsuri de revenire la normalitate, redeschiderea restaurantelor, începutul şcolii, alegerile de pe 27 septembrie.
  • Am avut un ordin comun cu MAI tocmai pentru a explica desfăşurarea şi normele de aplicat în campanie electorală. Acum avem un ordin comun care stabileşte acele norme din ziua alegerilor. Ţin să menţionez situaţii deosebite, în care alegătorul vine şi prezintă la triaj temperatură peste 37,3. El va avea prioritate şi va merge direct către o urnă şi cabină de vot dedicată. Se alege una din urne şi va deveni din acel moment urnă şi cabină de vot dedicată, pentru cei care prezintă simptome sau febră. Se va dezinfecta după fiecare participant”, a explicat Tătaru.

Ministrul a precizat că urna mobilă va merge mai întâi la cei care au patologie non-COVID, urmând cei care se află în izolare sau în carantină.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEO), Constantin Mitulețu-Buică, a explicat că a fost stabilit clar circuitul din secția de votare: cetăţeanul se va prezenta la preşedintele secţiei de votare sau la membrul desemnat pentru identificarea în lista electorală şi înmânarea documentelor de votare, buletine de vot şi ştampilă. La ieşirea din secţia de votare, cetăţeanului îi va fi înmânat actul de identitate.

”Faţă de alegerile clasice pe care le ştiam noi, cetăţenii trebuie să respecte nişte reguli suplimentare, astfel încât să ne asigurăm ca acest virus să nu fie răspândit şi oamenii să fie în siguranţă. Încă din această seară avem pregătit clipul de promovare a regulilor pe care cetăţenii vor trebui să le urmeze în secţia de votare, astfel încât să ne asigurăm că toată lumea ştie ce are de făcut şi cum trebuie să se comporte în pandemie la o secţie de votare”, a adăugat șeful AEP.