China a trimis cu succes pe orbită nouă sateliţi în cadrul primei sale lansări în scop comercial a unei rachete de pe o platformă maritimă, a anunţat miercuri presa de stat, relatează Agerpres.

China lanseaza satelitiFoto: youtube.com

Sateliţii, dintre care unul aparţinea platformei Bilibili de partajare de conţinut video, au fost transportaţi marţi de o rachetă Long March 11 din Marea Galbenă, potrivit media chineze.

Long March 11, concepută pentru lansare rapidă şi de pe platforme mobile, cum ar fi o navă, este utilizată în principal pentru transportul sateliţilor de dimensiuni mici. Prima lansare a rachetei de pe mare a avut loc în luna iunie a anului trecut.

''Platformele maritime de lansare vor contribui la creşterea numărului zonelor de lansare ale Chinei, îmbunătăţind eficienţa şi siguranţa acestor operaţiuni, care vor deveni astfel mai flexibile'', a declarat Li Zongli, director al Centrului Taiyuan de Lansare a Sateliţilor, citat de People's Daily.

China deţine trei centre terestre de lansare spaţială, unde treptele de rachete utilizate revin pe Pământ, ceea ce uneori prezintă un pericol pentru zonele locuite. Lansările de pe platformele maritime ar reduce acest risc.

China a făcut din programul său spaţial o prioritate în ultimii ani, încercând să ajungă din urmă Statele Unite şi să devină o importantă putere spaţială până în 2030.