Purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, afirmă, pentru rfi.ro, că „lupta anticorupție nu s-a oprit” dar „DNA lucrează în limita legilor” iar o serie de decizii ale Curții Constituționale și modificarea legilor justiției au „îngreunat” lupta împotriva corupției.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Răspunsul său vine după ce pe comunitatea declic.ro a fost publicată o petiție care cere DNA să repornească „lupta împotriva corupților”. Petiția avea marți seara aproape 19.000 de semnături.

„Dacă legile se modifică, atunci, poate că la nivel de percepție există și această apreciere că activitatea anticorupție are de suferit. Vă amintesc că a fost o serie de decizii ale Curții Constituționale, au fost modificate legile justiției, astfel încât lupta împotriva corupției a fost îngreunată. Modul în care procurorii anticorupție pot accede în DNA a devenit tot mai dificil”, a spus Lidia Săplăcan, pentru rfi.ro.

În plus, spunea ea, există „și o problemă de personal” iar „DNA lucrează acum cam cu 70% din procurorii care sunt în schemă”.

Iar „legislația, instrumentele pe care le au la îndemână procurorii DNA s-au tocit” și anchetatorii „nu mai au acele puteri pe care le aveau”.

„Mă refer strict la infracțiunea de abuz în serviciu. Este o discuție tehnică, dar, marja de manevră, ca să spun grosso modo, s-a îngustat. Infracțiuni care acum câțiva ani erau deferite justiției, persoanele care săvârșeau aceste infracțiuni, acum, din perspectivă legală, nu mai este posibil”, a precizat aceasta.

Citește restul articolului pe rfi.ro