Rezultatele controalelor făcute în toată România după explozia din Beirut: Aproape 12.000 de tone azotat de amoniu, depozitate în mod necorespunzător

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 15 septembrie 2020, 14:30 Actualitate | Esenţial


Nitrat de amoniu
Foto: Wikimedia Commons
În cadrul unei acțiuni organizate la nivel național, coordonată de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R., în perioada 27 iulie – 8 septembrie 2020, au fost găsite peste 11.800 de tone de îngrășăminte ce conțin azotat de amoniu depozitate în condiții necorespunzătoare, potrivit Poliției Române.

Acţiunea națională a fost desfășurată pentru prevenirea și sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor, fiind vizate cele ce conțin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu.

În cadrul acţiunii, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au constatat 121 de infracțiuni, cea mai mare parte fiind prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului (80 de infracţiuni). De asemenea, au fost constatate 19 infracțiuni prevăzute de art. 359 Cod penal privind traficul de produse sau substanțe toxice și 22 de infracțiuni la alte acte normative.

În cadrul acțiunii, au fost descoperite 11.894.266 de kg. de îngrășăminte ce conțin azotat de amoniu depozitate în condiții necorespunzătoare, care ar putea pune în pericol mediul și sănătatea populației, față de care au fost dispuse măsuri legale pentru depozitarea acestora în spații adecvate.

De asemenea, față de peste 107 kg. de produse de protecție a plantelor ce conțin substanța „fosfură de aluminiu” şi 579 de litri de alte categorii de produse de protecție a plantelor, au fost luate măsuri legale pentru a fi prevenită apariţia unor evenimente negative.

Tot în cadrul acestei acțiunii, au mai fost eliminate din circuitul ilegal 8.457 de litri și 6.684 de kg. de deșeuri periculoase. De asemenea, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 82.600 de lei.

Fosfura de aluminiu reprezintă un compus anorganic, extrem de toxic, folosit ca fumigant pentru tratarea recoltelor de cereale, prezentându-se în general sub formă de tablete. În România, aceste pesticide sunt omologate pentru a fi plasate pe piaţă şi utilizate de către Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile.

Legislația națională prevede ca acest tip de substanțe să fie tranzacționate, deținute, transportate și utilizate exclusiv de persoane juridice autorizate în acest sens, ce dețin competențele profesionale şi mijloacele de protecţie necesare.

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținută din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.

Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant și fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Acesta se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.

Conform fișei de siguranță, oxizii de azot, degajați la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

857 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  de ce nu s-au facut controale inainte? (Marţi, 15 septembrie 2020, 14:32)

  Radoh [utilizator]

  pare ca bugetarii speciali de la ISU au nevoie de invitatii speciale ca sa-si faca datoria
 • +1 (3 voturi)    
  Au fost atatea explozii cu azotat de amoniu (Marţi, 15 septembrie 2020, 14:39)

  Lok [utilizator]

  Ca propozita "în special dacă este contaminat cu substanțe organice" trebuie evitata. Multi au impresia ca e absolut necesar sa fie substantele organice in amestec. De fapt se descurca sa explodeze foarte bine si fara.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ammonium_nitrate_disasters
  Zeci de nave cu mii de tone, care toate au incercat sa stinga incediul cu abur, rezultatul fiind unul si acelasi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by