DOCUMENT Noi măsuri în starea de alertă: ce trebuie să facă alegătorii care vin la vot pe 27 septembrie / Singurul motiv pentru care masca poate fi dată jos în secție

de C.P.     HotNews.ro
Luni, 14 septembrie 2020, 16:35 Actualitate | Esenţial


Sectie de votare
Foto: Hotnews
 documente
Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura în condiții mult mai dificile decât în anii trecuți, după cum arată noile măsuri aprobate de Guvern prin Hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Într-o sală de vot nu vor avea voie să se afle, în același timp, mai mult de 5 alegători. De asemenea, nu pot intra oricum într-o sală de vot, ci doar după ce li se măsoară temperatura și după ce își dezinfectează mâinile. Alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator.

Vezi aici
proiectul de Hotărâre de Guvern

Prin noua Hotărâre de Guvern este permisă organizarea de mitinguri și demonstrații, însă cu un număr limită de 100 de persoane. Acesta vor trebui să poarte mască, să-și dezinfecteze mâinile și să stea la o distanță de 1 metru de alte persoane.

Reguli pentru campania electorală și pentru votare

1. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor/ întrunirilor/acţiunilor aferente campaniei electorale.

2. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal– SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

3. asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral.

4. dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.

5. dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, în conformitate cu dispozițiile art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 577/2020 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale din anul 2020.

6. afişarea prin grija primarilor în locuri vizibile a regulilor de protecţie individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

7. stabilirea, pe cât posibil, prin grija primarilor a unor circuite separate de intrare şi de ieșire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, precum şi marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare.

8. marcarea prin grija primarilor a locurilor de staționare în sediul secţiei de votare și în afara acestuia, astfel încât să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral.

9. amplasarea prin grija primarilor, în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, a flacoanelor cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum și a recipientelor unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.

10. asigurarea prin grija primarilor a personalului tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare și care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieșirea din sediul secției de votare, astfel încât aceștia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia.

11. asigurarea prin grija primarilor a termometrelor non-contact și de către Ministerul Sănătății a materialelor de protecție sanitară, precum și a materialelor dezinfectante pentru secţiile de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.

12. președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

13. accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane; alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.

14. alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care își va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănușile.

15. în vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare; după identificare, alegătorul își va repoziționa masca acoperind nasul și gura.

16. alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul biroului electoral al secției de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală și va poziționa actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă astfel încât atingerea acesteia de către membrii biroului electoral al secției de votare să nu fie necesară.

17. se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT”. Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu mențiunea „VOTAT” şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea și la indicația acestora.

18. după exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

19. în ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19, la unitățile sanitare non-COVID, la unitățile medico-sociale, azile de batrâni, penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă.

20. echipa care transportă urna specială se va deplasa la unitățile sanitare COVID-19 și la adresele persoanelor izolate și carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către categoriile de alegători prevăzute la pct. 19.

21. membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială trebuie să poarte mască și mănuși ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte.

22. membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială nu vor intra în locuința în care se află alegătorul și vor realiza toate formalitățile la intrarea în aceasta, asigurând o distanță de minimum 1 metru față de alegător.

23. alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale și celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul își va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, își va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat și își va repoziționa masca acoperind nasul și gura. Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. Ștampila cu mențiunea „VOTAT” și, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ștergere cu soluție dezinfectantă sau prin ștergere cu şervețele/lavete impregnate cu dezinfectantpe bază de alcool.

24. în cazul persoanelor internate în unități sanitare votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice; echipamentul de protecție pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secției respective. Toate materialele de protecție utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat.

25. membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator și persoanele acreditatevor purta mască și mănuși pe tot parcursul numărării voturilor și vor menține o distanță de mimimum 1 metru față de celelalte persoane.

26. numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7361 vizualizari

 • -3 (23 voturi)    
  Daca imi cade masca, ma aresteaza? (Luni, 14 septembrie 2020, 18:26)

  Radoh [utilizator]

  sar mascatii pe tine daca ti se rupe masca si iti cade?


  'Singurul motiv pentru care masca poate fi dată jos pentru scurt timp'


  asta suna a amenintare cu bataia :-)))
  • +1 (9 voturi)    
   Binoclu de teatru (Luni, 14 septembrie 2020, 21:56)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Operatorii de calculator* vor fi dotați cu un mic binoclu! sau mai bine, câte un lornion! lol

   * faptul cå în 2020 există ”operator de calculator” care nu face nimic altceva, îmi aduce aminte de gluma cu ”de ce umblă milițienii câte trei? Răspuns: unul știe să scrie, unul știe să citească, și unul îi apără pe cei doi intelectuali!”.
   • +1 (1 vot)    
    Binoclu de teatru (Marţi, 15 septembrie 2020, 17:19)

    gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

    inteleg ca in atare situatie, se pot fura mult mai lesne voturile pentru un anume partid,cu dedicatie!!! Tot e buna pandemia asta la ceva!!!
 • -5 (23 voturi)    
  o sa-mi dau masca jos FARA motiv in sectia de vot (Luni, 14 septembrie 2020, 18:29)

  Radoh [utilizator]

  sa vedem ce fac astia daca eu imi dau masca jos
  • -1 (21 voturi)    
   Eu zic sa si tusesti in fata membrilor sectiei... (Luni, 14 septembrie 2020, 19:10)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   ... ca sa fii bou pana la capat.
  • 0 (18 voturi)    
   Simplu (Luni, 14 septembrie 2020, 20:18)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Ti se cere politicos sa iesi, dupa care te vor scoate ei, intr-un mod mai putin politicos.

   Decat daca ai 12 ani, genul asta de abordare este aiurea, ca sa fiu "diplomat'.
   • 0 (4 voturi)    
    Imi p[un masca la loc, nu au dreptul sa refuze (Marţi, 15 septembrie 2020, 14:35)

    Radoh [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    dupa ce imi pun masca la loc o sa votez, nu au dreptul sa-mi refuze dreptul de vot
 • -4 (24 voturi)    
  Si daca nu te conformezi? (Luni, 14 septembrie 2020, 18:53)

  KTerinca [utilizator]

  Iei pulanu' peste ceafa, sau te alegi cu dosar penal ?
  Am Yo o solutie mai buna, ca sa nu se raspandeasca virusu'.
  Stam acasa !
  Cum era aia in carantina: #staiacasa ..... ?!
  Aia de era propovaduita de toti politicienii, de toti artistii, toti jmekerasii care apareau pe sticla si aiurea ?
  Acu' nu se mai pune ?
  De ce ?
  Ca acu e mai rau decat atunci ?!
  Propun un update pentru javrele de politicieni care ne cer acu' votul.
  #stamacasa
  • 0 (14 voturi)    
   Bine (Luni, 14 septembrie 2020, 20:17)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui KTerinca

   Sa nu te intrebi de ce nu se schimba nmic inca 4 ani. Decat ca se mai fura ceva.
  • +3 (9 voturi)    
   Cum adica "stam" acasa? (Luni, 14 septembrie 2020, 21:32)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui KTerinca

   Stai tu acasa , ca noi mergem la vot!
 • -5 (17 voturi)    
  eu... (Luni, 14 septembrie 2020, 20:16)

  mamenervat [utilizator]

  si familia mea, stam acasa pentru ca punem sanatatea personala mai presus de acest vot: de ce sa-mi scot masca pentru identificare in fata unui operator in sala de vot? Dar un "ales" poate fi .....ales in baza unor tabele cu semnaturi si... atat? Acolo nu mai trebuie identificare faciala? Dar cu votul prin corespondenta, acesta cum se "identifica facial"? Sa fiti sanatosi, prima oara cand, anul acesta, nu vom merge la vot in ultimii 30 de ani, eu si ai mei. Cum am trait pana acum vom trai si...dupa, chiar daca speram intr-o schimbare in bine prin votul nostru, nu riscam.
  O seara buna tuturor!
 • -2 (16 voturi)    
  circ circ (Luni, 14 septembrie 2020, 20:40)

  Gabr [utilizator]

  astia sunt dusi rau cu capul.. pai ei cred ca ma pot convinge sa port masca la vot cand eu timp 6 luni nu am purtat-o deloc?
  nu merg la vot niciodata in conditiile astea aberante.
  sa voteze specialistii cu apa si sapun ...
  • -3 (5 voturi)    
   Nu ai purtat-o deloc? (Marţi, 15 septembrie 2020, 3:10)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Gabr

   Mai bine... asa macar stim cu cine ai fi votat. Si aici ma refer ca ai fi votat cu aia care vor sa ne apere de 5G-ul martienilor reptilieni.
  • 0 (2 voturi)    
   stati acasa (Marţi, 15 septembrie 2020, 18:41)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui Gabr

   lLas ca votam noi berbecilor,sau mamacilor ca atit stiti sa faceti sa behaiti si sa macaniti.Ha hahaha


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by