Peste o mie de locuri de munca in domeniul constructiilor au fost puse la dispozitie de catre agentii economici din Romania, la prima bursa a locurilor de munca pentru romanii care muncesc in strainatate. Actiunea face parte dintr-un plan de masuri adoptat de Guvern pentru a-i atrage pe romanii care lucreaza in afara granitelor tarii sa se intoarca in tara.

Autoritatile romane sunt increzatoare in acest proiect

"Exista un interes in randul romanilor. Personal, nu as ridica stacheta prea sus, pentru ca este o prima experienta si pentru noi si pentru ei, nu au mai fost burse de locuri de munca in Italia" - a declarat Ambasadorul Romaniei la Roma, Razvan Rusu. El a adaugat ca este un proiect pilot pentru Roma si Lazio, dar se doreste ca acesta sa fie extins si in regiunea de nord a Italiei.

"Sunt doua elemente extrem de importante. Primul - avem si noi un prim contact cu romanii prezenti la Roma si in regiunea Lazio, detectam gradul de interes pe care ei il manifesta fata de ideea de a se intoarce in tara. Al doilea aspect: romanii de aici au posibilitatea sa aiba de lucru in tara, acasa, mai aproape de familie si cred ca asta e important" - a adaugat ambasadorul Romaniei la Roma.

"Nu pot decat sa ma bucur de prezenta romanilor, care au venit inca de la primele ore ale diminetii.Noi am distribuit in jur de 2000 de materiale de popularizare, de mediatizare a evenimentului. Mie mi se pare ca a avut efect, in conditiile in care chiar si sambata se lucreaza in Italia si in regiunea Lazio. Asteptam sa vedem efectele", a precizat diplomatul roman.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat, la randul sau: “Politica Guvernului de la Bucuresti este ca inainte de a aduce oamenii din alte parti pe santierele din tara, pentru locuinte, pentru infrastructura, pentru locurile unde avem atata nevoie de forta de munca, intai sa recuperam romanii, si de asta ne ocupam. Sper ca aceasta actiune sa fie urmata de succes”.

Romani care vor sa se intoarca in tara

“Vreau sa merg acasa neaparat, m-am saturat. Sunt de patru ani aici si imi este dor de familie, de copii” - i-a declarat un roman corespondentului HotNews.ro. Intrebat ce salariu obtine in Italia, acesta a raspuns:”1.200 de euro, dar las banii astia numai ca sa fiu acasa”. O alta persoana, tocmai iesise de la interviu. La intrebarea reporterului “Cum a fost?”, raspunde fara ezitare: “Mi-au spus ofertele care sunt. Eu am cerut la Cluj, pentru ca sunt din judetul Salaj”. Pare multumit de salariul pe care il ofera angajatorii italieni. “Pentru noi este bine. Intre 600 si 800 de euro mi-au oferit, dar sunt de noua ani, m-am saturat deja. Nu am mai fost de anul trecut acasa”.

Un alt barbat, in jur de 50 ani, pare nemultumit. "N-am fost la nici un interviu. Acum am ajuns. Dar ma intereseaza sa ma intorc pe cont propriu. Cu afacerea mea. Sunt din Fagaras si as vrea sa continui acasa, in Romania, sa fac ceea ce am invatat aici. Aici am lucrat foarte mult in domeniul instalatiilor sanitare. Am venit azi aici, crezand ca pot primi o informatie, un sfat cum sa procedez pentru a mi deschide aceasta afacere acasa. Dar se pare ca altul e scopul bursei de aici. Doar sa recruteze forat de munca pentru acasa" . Si continua pe acelasi ton: "Acum castig aici in jur de 1300 de euro pe luna. Nu e nici un job in Romania la valoarea asta. De asta vreau afacerea mea!".

O tanara de 27 de ani isi spune parerea:”Am venit la bursa in speranta ca gasesc o informatie, mai mult decat un loc de munca. Stiam ca este o bursa numai cu locuri in domeniul constructiilor. Mai interesant e pentru sot. Am terminat insa psihologia, sunt de 2 ani in italia si in martie m-am hotarat sa ma intorc acasa, la Bacau. Si eu si sotul meu. Asteptam un copil la inceputul lui mai si consideram ca viitorul cel mai bun pe care putem sa i-l oferim acestui prim copil este numai in Romania, acasa. Pentru dezvoltarea psihica a copilului e cel mai bine acasa”.