Oamenii de știință au fost uimiți de mai multe incidente de-a lungul coastelor Spaniei și Portugaliei, unde balenele ucigașe sau orcile, cum mai sunt ele denumite, au lansat atacuri asupra bărcilor.

Orci sau balene ucigaseFoto: Wikipedia

În ultimele două luni, din sudul până în nordul Spaniei, marinarii au lansat mai multe apeluri de urgență după ce ambarcațiunile lor au fost atacate.

Două bărci și-au pierdut cârma, cel puțin un membru al echipajului s-a ales cu vânătăi în urma impactului, iar alte câteva bărci au suferit și ele serioase daune, relatează The Guardian.

Ultimul incident a fost înregistrat vineri după-amiază în largul apelor din coasta de nord, în zona Coruña. Halcyon Yachts se îndrepta către Regatul Unit când o balenă ucigașă a izbit ambarcațiunea cu pieptul de cel puțin 15 ori. Ambarcațiunea a fost nevoită să renunțe la cursă și să se oprească în port pentru reparații.

Mamifere extrem de inteligente, orcile sunt cea mai mare specie de delfini. Cercetătorii care studiază acest gen de mamifere din zona Strâmtorii Gibraltar spun că ele sunt curioase și este cumva normal să fie atrase și să urmărească navele de-aproape, chiar să interacționeze cu cârma, însă atacuri atât de puternice sunt neobișnuite.

Autoritățile maritime din Spania au avertizat navigatorii să păstreze distanța în zonele în care au fost semnalate incidentele. Oamenii de știință încă nu își explică comportamentul recent al orcilor, pe care îl califică ”extrem de atipic și îngrijorător”, adăugând că este posibil ca acesta să fie un indicator al stresului resimțit de această specie aflată în pericol.